vijesti www.metkovic.hr

 Domovinski rat

Prikazan film 'Južno bojište' iz serijala 'Pobjednici'

Metković, 15.5.2017. - U subotu je u Hotelu Narona u Metkoviću prikazan film Južno bojište iz Projekta Pobjednici, filmske rekapitulacije Domovinskoga rata nastale u suradnji s Ministarstvom obrane, Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom branitelja, a pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora.

„Glavni lik“ u serijalu su Oružane snage RH, kao pobjednička cjelina koja je obranila i oslobodila RH. Za potrebe serijala u suradnji je s MORH-om i MUP-om osigurano snimanje na vojnim poligonima, kao i snimke vježbi s vojnih poligona u kontekstu simulacija borbenih djelovanja.

Zadarski redatelj i autor toga serijala Nenad Šestić rekao je da su u filmu nastojali primijeniti neke moderne tehnologije, kao što je rekonstrukcija borbenih djelovanja u 3D animaciji, snimanje dronovima određenih područja na kojima su bila borbena djelovanja, uz standardna snimanja kamerom tako da se dobije potpuni uvid u prostor.

Prikazani filmski uradak obrađuje obranu doline Neretve i Dubrovnika, odnosno Dubrovačko-neretvanske županije, po čemu je i dobio naziv Južno bojište. Inače, taj je materijal Agencija za odgoj i obrazovanje odobrila za korištenje u nastavi pa su DVD-ovi u organizaciji Županijskoga odbora DNŽ podijeljeni svim školama.

Okupljenima se obratio i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata DNŽ, koja svake godine dariva nadarene učenike iz braniteljskih obitelji slabijega imovinskoga stanja. Tako je ove godine odličnoj učenici Luciji Šiljeg na dar predao prijenosno računalo.