vijesti www.metkovic.hr

 Kultura

U Metkoviću prije 40 godina otvoren Dom kulture

Metković, 25.5.2017. - Na današnji dan 1977. konačno je otvorena zgrada Doma kulture koju su Metkovci uz prekide gradili više od 30 godina. Tako je naš grad, nakon crkve sv. Ilije, Hotela Austria i Željezničkoga kolodvora, dobio četvrtu reprezentativnu građevinu s kojom se i danas ponosimo. Bio je to završetak jednoga grandiozna projekta.

 

GRADNJA LJETNE POZORNICE I DOMA KULTURE

 

Odmah po završetku II. svj. rata poznati hrvatski arhitekt Aleksandar Freundereich dobio je od tadašnjih vlasti zadatak da po Hrvatskoj projektira domove kulture. Freundereich je prije rata bio poznat kao autor mnogih kulturnih zdanja pod imenom Hrvatski dom. Jedan takav je projektirao i za Metković, no zbog rata on nikada nije završen, a ono što je i bilo izgrađeno stradalo je u savezničkim bombardiranjima Metkovića.

Prvo je prema Freundereichovim nacrtima 1946. počela gradnja ljetnoga kazališta. Nakon što su raščišćene ruševine Hrvatskoga doma prionulo se poslu, koji se odvijao ponajviše dobrovoljnim radom. Zanimljivo je da su na raščišćavanju ruševina Hrvatskoga doma i gradnji ljetne pozornice radili i ratni zarobljenici, koji su to radili besplatno, s time da im je Odbor za gradnju imao osigurati smještaj, hranu, odjeću, obuću i, pazite sad, plaću za stražare. No, čini se da nije bila riječ samo o njihovu besplatnu radu, nego i o tehničkim znanjima koja su neki od njih imali, a čega je jako nedostajalo.

Unatoč nedostatku novca i materijala ljetna pozornica otvorena je 3. kolovoza 1946. i odmah je te večeri na njoj Narodno kazalište Metković izvelo Držić-Fotezovu komediju Dundo Maroje u režiji dr. Drage Bušića.