vijesti www.metkovic.hr

 Turizam

TZ grada Metkovića uključuje se u 'Pionters'

Metković, 26.5.2017. - Prije nekoliko dana Turistička zajednica grada Metkovića predstavila je digitalnu aplikaciju Pointers,čime kani povećati vidljivost turističkih potencijala našega grada na raznim platformama kojima se služe korisnici pametnih telefona. Direktoricu Turističkoga ureda Magdalenu Medar Ujdur zamolili smo da nam nešto više kaže o tome, ali i o drugim novostima.

– Turistička zajednica Grada Metkovića i ove godine na različite načine priprema promidžbu i oglašavanje putem tzv. online i offline medija za povećanje vidljivosti destinacije. Tijekom prošle godine završeni su razni projekti, kao što su postavljanje pametnih klupa, interaktivnih info-kioska i električne punionice za automobile, a uređena je i pješačko-biciklistička staza uz Neretvu grada, kao i biciklistička ruta Prud-Dragovija-Vid duga 12 km, koja je opremljena turističkom signalizacijom.

Kontinuirano se radi na poboljšanju turističke ponude i kreiranju najboljih mogućih uvjeta za sve one koji rade na području TZ Grada Metkovića pa je tako napravljena i nova brošura Posjeti Metković na hrvatskom i engleskom jeziku. Brošure koje su distribuirane na sve veće turističke sajmove u Hrvatskoj i u svijetu ukratko predstavljaju ono što Metković nudi gostima. Uz offline i online komunikacije TZ Grada Metkovića u suradnji s drugim turističkim zajednicama obavlja udruženo oglašavanje na Googleu, AdWordsu, Facebooku, a različiti prilozi, članci, i newsletteri distribuiraju se na 300 000 adresa.

Ono što je novo za online komunikacije je hrvatski start-up projekt Pointers što su ga podržali Ministarstvo turizma i Hrvatska gospodarska komora. Riječ je o personaliziranome turističkome vodiču uz čiju pomoć turisti i lokalno stanovništvo mogu dobiti sve informacije na jednome mjestu. Ta mobilna aplikacija sadrži različite kategorije turističke i druge ponude, a pomoću nje se mogu pronaći fotografije, videa i tematske rute koje su opisane na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku.

Uz pomoć moderne tehnologije i digitalizacije naše destinacije nastojat će se postići bolja globalna vidljivost, kvalitetnija ponuda i veća konkurentnost. Pointers je nov način pomoću čega prezentiramo našu destinaciju na kojoj će svi domaći proizvođači imati mogućnost ponuditi svoje proizvode na virtualnom tržištu, koje će također biti pokrenuto na području TZ Grada Metkovića. Tako će uz komercijalni i nekomercijalni dio ponude svaki gost moći vidjeti sve što nudi Metković, kao što su obilazak muzeja, gastronomske ponude, smještajne ponude, a bit će predstavljene i druge djelatnosti. Pointers je kompletno digitalno predstavljanje destinacije i njegova primarna svrha je digitalizacija hrvatskoga turizma te stvaranje pametnoga turizma. Uz mobilnu aplikaciju Pointers obrađuje sadržaje i destinacije te ih predstavlja na pet različitih web platformi, kao što su Facebook, Twitter, Instagram i Youtube. Na Youtubeu se postavljaju atraktivni videozapisi koji se mogu zakrenuti za 360 stupnjeva, a reklamiranje je intenzivno, ne samo u Hrvatskoj nego i u inozemstvu.

Značaj digitalizacije turizma i mobilne komunikacije prepoznalo je puno subjekata, kao što su Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora, a do sada su dobili značajne nagrade za inovativnost. TZ Grada Metkovića bit će uključena u Pointers početkom lipnja, a svi potrebni dodatni podaci moći će se kontinuirano dopunjavati i ažurirati.

Programom razvoja javne turističke infrastrukture za 2016. godinu u Gradu Metkoviću Ministarstvo turizma je odobrilo 135 500 kn za projekt Biciklom do Narone, ukupne vrijednosti 224 500 kn. Potpisan je i ugovor s dobavljačima opreme tako da očekujemo da bi do početka turističke sezone trebali imati sustav javnih bicikala čime nastavljamo razvoj cikloturizma na području Grada Metkovića i okolice. Tako će se putem sustava javnih bicikala povezati Metković i Vid pa će naši stanovnici i turisti imati mogućnost unajmiti bicikl u središtu grada i obići njegove znamenitosti. Takvom aktivnom vrstom odmora nastojat ćemo umrežiti cijelu dolinu Neretve – rekla nam je direktorica Ureda TZ grada Metkovića Magdalena Medar Ujdur.
M. Pehar