vijesti www.metkovic.hr

 Projekti

Sustav javnih bicikala od danas i u Metkoviću

Metković, 2.6.2017. - Danas je pokraj Gradskoga parka službeno predstavljen i pušten u uporabu sustav javnih bicikala kao dio Projekta Biciklom do Narone, koji je Grad Metković prijavio na natječaj Ministarstva turizma u sklopu Programa razvoja turističke infrastrukture. Ministarstvo je Projekt sufinanciralo u iznosu od 135 000 kuna dok je Grad Metković za nj izdvojio 200 000 kuna.

Gradonačelnica Ujdur je tom prigodom rekla da se projektom htjelo povezati središte Metkovića i Arheološki muzej Narona u Vidu, pred kojim se nalazi druga postaja javnih bicikla. Ujdur je nadalje istaknula da Metković nema sustav javnoga prijevoza te da se sustavom javnih bicikla nastoji poboljšati turistička ponuda Metkovića. Tehničke detalje projekta predstavio je Ante Gustin, direktor sustava javnih bicikala, kazavši da je projekt Nextbike pokrenut u 12 gradova u Hrvatskoj, a Metković je 13. grad koji se uključio u mrežu javnih bicikala. Na kraju je gradonačelnica Ujdur simboličnom vožnjom bicikla sustav pustila u uporabu.

 

Nexbike u Metkoviću

Od danas, 2. lipnja 2017., prvih 15 dana korištenje nextbike sustava u Metkoviću je besplatan. Za aktivaciju 15 dana besplatnog korištenja molimo da svoje ime i prezime, broj mobitela, e-mail adresu te kopiju ili fotografiju osobne iskaznice pošaljete na mail: info@nextbike.hr

Izrada nextbike računa bit će napravljena u najkraćem mogućem roku!

 

U četiri godine rada Projekt Nextbike sustav javnih bicikala u Hrvatskoj pokrenut je u 12 gradova. Mreži nextbike gradova danas se pridružio i centar doline Neretve koji je kroz povijest bio poznat kao Narona, naselje smješteno na granici dvaju svjetova. Od danas Metkovci i turisti mogu uživati u cjenovno najpovoljnijem, najzelenijem i najzdravijem obliku javnog prijevoza koji ujedno krijepi tijelo i dušu. Riječ je o projektu koji je u potpunosti u skladu s direktivama Europske unije te vizijom i planovima Gradske uprave vezanim uz održivi razvoj. Nextbike sustav javnih bicikala u Hrvatskoj već sada broji 20.000 registriranih korisnika koji su ga prepoznali kao najpovoljniji, najbrži, najzdraviji i najzabavniji prijevoz u gradu. Nextbike značajno smanjuje emisiju štetnih plinova, buku, prometne gužve i probleme s parkiranjem. Bicikliranje pozitivno utječe na psihofizičko zdravlje svih korisnika, što može potvrditi svatko tko barem ponekad biciklira. Integrirani javni prijevoz budućnost je koja već sada stiže u Hrvatsku. Koristite autobus, vlak, automobil i bicikl i otkrijte čari kombiniranog prijevoza.

Javni su bicikli sve popularniji oblik prijevoza u 12 hrvatskih gradova i općina: Zagrebu, Karlovcu, Gospiću, Brinju, Slavonskom Brodu, Ivanić Gradu, Velikoj Gorici, Sisku, Zadru, Šibeniku, Makarskoj, pa čak i na otoku Lastovu. Tom se društvu danas pridružio i grad Metković, a do srpnja ove godine još dva nova grada uvode Nextbike sustav javnih bicikala. Nakon službenog predstavljanja projekta slijedila je probna vožnja javnim biciklima, a nazočni su bili oduševljeni performansama bicikala i besplatnom mobilnom aplikacijom za brz i jednostavan najam.

 

Što je Nextbike?

Nextbike građanima, studentima i turistima omogućava najpovoljniji, najbrži, najzdraviji i najzabavniji prijevoz, a jednom registrirani korisnik za samo 79 kuna godišnje članarine nextbike bicikle može koristiti u više od 120 gradova u svijetu! Nextbike spremno čeka nove gradove i tvrtke koji ulažu u održivu mobilnost i kontinuirano ulaže u nove tehnologije i unapređenje korisničkog iskustva. Kako bi se osjećali sigurnije u prometu, Nextbike u suradnji s drugom Sigurnost u prometu, Fakultetom prometnih znanosti i Crvenim križem svake godine organizira nekoliko škola bicikliranja te potiče gradove na unapređenje biciklističke infrastrukture.

 

Podrška projektu

Projekt podržavaju Hrvatski savjet za zelenu gradnju, Savez za željeznicu i HŽ Putnički prijevoz,nextbike partner u integriranom javnom prijevozu, čiji putnici uživaju čak 150 minuta besplatne vožnje svaki dan, 365 dana u godini. Savez društvo naša djeca pozdravio je projekt u ime svih gradova prijatelja djece koji potiču sigurnije i čišće ulice za bezbrižnu dječju igru. Ministarstvo turizmaiHrvatski ferijalni i hostelski savez prepoznali su ovu uslugu kao odličnu polugu za produljenje turističke sezone.

 

Sustav javnih bicikala d.o.o.

Ova mikro startup tvrtka niže priznanja za svoj rad. Studenti četiri godine zaredom Sustav javnih bicikala smatraju najboljom malom tvrtkom po društveno odgovornom ponašanju i ekologiji. Sustav javnih bicikala proglašen je i najboljim startupom zelenog gospodarstva 2014. godine i nositelj je prestižnog Green Mark certifikata za izvrsnost. Dvostruki su dobitnici DM Green City nagrade za poseban doprinos zaštiti okoliša. Ministarstvo poduzetništva nagradilo ih je bespovratnom potporom za proširenje mreže stanica s javnim biciklima i česti su gosti poslovnih skupova fokusiranih na društveno odgovorno poduzetništvo, zelene tehnologije i zaštitu okoliša. Pisma podrške tvrtki Sustav javnih bicikala upućena su iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske, Savjeta za zelenu gradnju, Turističke zajednice Grada Zagreba, Hrvatske turističke zajednice, biciklističkih udruga te drugih uglednih institucija, udruga i tvrtki. Za 2014. i 2016. godinu osvojili su i nagradu Hrvatske udruge poslodavaca za brigu o okolišu. U 2015. godini dobili su priznanje za najbolju marketinšku kampanju hrvatskog zelenog gospodarstva.