vijesti www.metkovic.hr

 Radionica

Šest edukativnih radionica za osnovce o važnosti očuvanja zdravstvene ispravnosti vode

Metković, 3.6.2017. - Proteklih dana, u utorak i srijedu 30. i 31. svibnja, u zgradi u kojoj se u sklopu izvorišta Prud voda crpi za NPKL sustav vodoopskrbe održano je šest edukativnih radionica za metkovske osnovce pod nazivom Očuvanje vodnih resursa - osiguranja uredne i sigurne javne vodoopskrbe i gubici vodoopskrbne mreže.

Radionice su organizirane u sklopu prekograničnog projekta Održivo upravljanje vodnim resursima, koji u iznosu od 387.374,73 € financira Europska unija kroz IPA prekogranični program Hrvatska – Crna Gora 2007. – 2013.

Radionice su djeci 2. i 3. razreda približile rizike upotrebe nečiste vode, tj. cilj im je bio podizanje svjesnosti o važnosti očuvanja zdravstvene ispravnosti vode za piće. Na radionicama su se djeca upoznala s postrojenjima i objektima koje nemaju prilike vidjeti u svom svakodnevnom životu. Također, djeci je prikazana kompleksnost upravljanja i održavanja sustava, a time i uredne opskrbe vodom. Voditelj edukacije bio stručnjak za problematiku gubitaka vode Jurica Kovač, u suradnji s djelatnicima poduzeća Metković d.o.o. za vodoopskrbnu i odvodnju otpadnih voda.

Tako se 209 učenika upoznalo i s mini-sustavom izgrađene vodovodne mreže, na čemu su djeca pokazala svoje vještine kratkim natjecanjem na rastavljanju i sastavljanju opreme.