vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Gimnazijalci u Europarlamentu u Strasbourgu

Metković, 16.10.2017. - Učenici Gimnazije Metković prošloga su četvrtka, 12. listopada, ponovno sjedili na zastupničkim mjestima u Europskom Parlamentu u Strasbourgu u sklopu Euroscola programa.

Euroscola je za učenike iz 24 europske zemlje simulirala rad Europskog Parlamenta, pa su tako naši učenici sjedili u međunarodnim odborima, raspravljali o tekućim pitanjima Europske Unije i predlagali rješenja, o kojima su kasnije i glasali sjedeći u impozantnoj prostoriji za plenarne sjednice Parlamenta. Također su imali priliku razgovarati sa zastupnikom iz Grčke Dimitriosom Papadimoulisom o problemima poput nezaposlenosti mladih, sigurnosnih prijetnji i zaštite okoliša.

Naši učenici iskazali su se najprije u pozdravnom govoru kojim je našu školu i zemlju predstavila učenica Tea Obšivač, a zatim i aktivnim i dobro informiranim sudjelovanjem u plenarnoj debati, posebice učenici Ana Maslać i Lovre Jerković.

Kako su sami rekli, učenici su ovaj posjet doživjeli kao jedinstvenu priliku za upoznavanje s konkretnim načinom rada europskih institucija, širenje vidika susretom s vršnjacima iz raznih zemalja, ali i pokazivanjem vlastitog znanja kojeg su stekli kao ambasadori juniori Europskog parlamenta u protekloj godini.

Podjećamo, naši gimnazijalci već su bili na Euroscoli pobijedivši na debatnom natjecanju u Splitu u listopadu 2013. Ovaj put smo osvojili putovanje u Strasbourg kao Škola ambasador Europskog parlamenta u suradnji s Uredom za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj, izvanrednim nastupom na događaju #MladiEU 2017 u proljeće ove godine. U pratnji dvadeset naših učenika (ambasadora juniora) bile su njihove profesorice engleskog jezika Gordana Nikolić i Branka Vladimir.