vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Što nam nosi otvaranje MCGP-a Metkovć?

Metković, 20.10.2017. - Gradonačelnik Dalibor Milan jučer se sa svojim zamjenikom Robertom Dokom u Galeriji GKS-a Metković sastao s predstavnicima mjerodavnih ministarstava i drugih relevantnih subjekata kako bi se razmotrila problematika otvaranja Međunarodnoga cestovnoga graničnog prijelaza Metković, što bi se trebalo dogoditi u studenome ove godine.

Ministarstvo financija predstavljao je načelnik sektora za izgradnju i održavanje graničnih prijelaza Ante Kapulica, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja pomoćnik ministra Milan Rezo, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pomoćnik ministra Alen Gospočić i Milan Vuković, Ministarstvo unutarnjih poslova pomoćnik načelnika Uprave za granicu Gilio Toić Sintić, Hrvatske ceste Neven Matijević iz Splita i Ivica Tucman iz Dubrovnika, HŽ infrastrukturu Janja Groš te PU dubrovačko-neretvansku Mato Bender.

Gradonačelnik Milan još je jednom iznio probleme do kojih će doći kada se taj granični prijelaz stavi u funkciju. Osim tehničke izvedbe, koja u prometnim špicama onemogućava normalan prilaz autobusima, prijelaz je preblizu središtu grada pa će se u Ulici Stjepana Radića pa dalje u Ivana Gundulića i Splitskoj stvarati kilometarske kolone. Najviše će to osjetiti građani u Ulici Stjepana Radića, ali i svi ostali jer dijelom te ulice od mosta i Ulicom Ivana Gundulića teče sav promet između lijeve i desne strane Metkovića. Gužve nisu samo ljeti, sjetimo se samo kako je to izgledalo kada su se prošle godine prema Doljanima vraćali berači mandarina iz susjedne Hercegovine. Unatoč svim gradonačelnikovim argumentima čini se da će prijelaz, kažu privremeno, biti otvoren u studenome.

Nakon sastanka sudionici su se zaputili ka graničnome prijelazu gdje ih je dočekala skupina građana koji su izrazili svoje nezadovoljstvo i tražili odgovore na mnoga pitanja. Napomenimo da muke s graničnim prijelazom neće imati samo građani u Ulici Stjepana Radića, već ih odavna imaju i oni u Ulici Marka Marulića koja se proteže uz samu granicu. Izjave gradonačelnika Milana, pomoćnika ministra Gospočića i Reze donosimo u videoprilogu.