vijesti www.metkovic.hr

 Šport

600 trkača druge nedjelje u Metkoviću

Metković, 26.10.2017. - SU Neretva run, organizator I. Mandarina polumaratona, sinoć je u Hotelu Narona održala konferenciju na kojoj su se predstavnicima medija obratili koordinator utrke Pavo Dujmović, predsjednik Sportske zajednice grada Metkovića Ante Zovko i predsjednik Udruge Ruđer Bošković te iznijeli neke važne detalje.

Uvodno je Zovko čestitao organizatorima na tako veliku projektu te rekao da će Sportska zajednica i dalje podržavati takve događaje, koji nemaju samo sportsku dimenziju nego su i promidžba grada.

Bošković je rekao da će u se nedjelju, 5. studenoga trčati dvije utrke. Prva je polumaraton na stazi od 21 km, čiji će start biti na mostu u Vidu, a cilj u Gradskome parku. Ruta vodi putom Narone i kroz podvožnjak u Hebrangovu, dalje Lučkim mostom u Ivana Gundulića, otkuda se skreće u Matice hrvatske te Zvonimirovom na Platan. Dubrovačkom ulicom se trči Potkrajom pa do kapelice sv. Ante te se spušta na Rep i dalje novom cestom do semafora na Kladi. Otuda se ide lijevo do kraja Petra Krešimira IV., gdje je okret pokraj kuće Marević na broju 465. Na povratku se trči do trgovine Studenac na Pojstružu, skreće se u A. K Miošića, prelazi preko Splitske te Šetalištem 116, brigade HV-a i Hrvatskih iseljenika dolazi do parka.

Svi će natjecatelji imati „čipirane“ brojeve, a okrjepne stanice bit će na svakih pet kilometara. Utrku će osiguravati policijska vozila te 40 volontera iz Srednje škole Metković, a ulice će biti zatvorene za promet, tj. zatvarat će se i otvarati kako njima budu prolazili trkači. Na kraju će ići vozilo Hitne medicinske pomoći. Za utrku je do sada prijavljeno preko 250 trkača iz 10 država, a moguće je da ih bude još više. Među njima su i neka zvučna imena.

Druga je utrka 5K Butterfly Race – Trčimo za Manuelu, za koju se prijavilo tristotinjak trkača. Start te petokilometarske utrke je u isto vrijeme kada i polumaratona, a to je u 10 sati na mostu u Vidu.

Organizatori napominju da će za sve trkače biti organiziran autobusni prijevoz do Vida. Autobusi će ih čekati na parkiralištu uz Gradski park. Isto tako, organizatori mole građane za strpljenje tijekom zatvaranja prometnica.

Polumaraton će se održati bez obzira na vremenske uvjete, dok će proglašenje pobjednika u slučaju kiše biti u Hotelu Narona, umjesto na kolu u parku, kako je predviđeno.

Novčane nagrade za polumaraton relativno su skromne jer se nastojalo da što više novca od kotizacije bude uplaćeno za liječenje male Manuele Čuture, dok će nagrade za 5K Butterfly Race biti u vidu medalja i pehara.

Taj veliki sportski događaj bit će iskorišten i u promociju grada. Natjecatelji će moći obići dva metkovska muzeja i Jamu u Predolcu, otisnuti se na vožnju lađom i sl.