vijesti www.metkovic.hr

 Rad udruga

Osnovnoškolci osjetili kako je to biti osoba s invaliditetom

Metković, 3.12.2017. - Danas je Međunarodni dan osoba invaliditetom. Budući da je pao u nedjelju, Udruga osoba s invaliditetom Prijatelj prošloga je petka u suradnji s OŠ Stjepana Radića u svome prostoru za radnu terapiju organizirala posjet učenika nižih razreda te škole.

Pod vodstvom radne terapeutkinje Danijele Raić, djeca su raznim simulacijama invalidnosti osjetila kako je to biti slijep, oduzetih ekstremiteta i sl. S povezom preko očiju morali su s okolinom komunicirati opipom, a s djelomično povezanim rukama i sputanim prstima pokušati koristiti četkicu za zube itd. Naučili su kako trebamo prostor prilagoditi osobama s invaliditetom te kako im pomoći, ako oni to zatraže. Tako se među djecom od najranije dobi podiže svijest o tome da među njima možda ima kolega s invaliditetom, koje se uz s razumijevanjem ostalih u potpunosti može uključiti u proces obrazovanja, a kasnije i u što samostalniji život.

Na kraju su djeca pitala kada će Udruga ponovno organizirati radionica, a na pitanje koliko bi ih došlo, uglas su odgovorili – svi.
I. Puljan