vijesti www.metkovic.hr

 Zanimljivosti

Uskrsna atrakcija u Konobi 'Lanterna'

Metković, 1.4.2018. - Metkovski ugostitelj te glumac i slikar amater Jure Talajić nedavno je goste svoje Konobe Lanterna iznenadio trima ogromnim pisanicama s dalmatinskim i neretvanskim motivima.

Jure je pisanice uradio lijepeći i oblikujući blokove stiropora, koje je površinski učvrstio fleksibilnim ljepilom za pločice i mrežicom. Završnu obradu postigao je nanošenjem glet-mase za fasade i brušenjem. Slijedilo je oslikavanje fasadnom bojom na bazi vode te uljanim bojama, s time da je reljefne motive izrađivao od drva i pluta.

Jaja su vrlo efektna i svojom veličinom plijene pozornost, a njihova izrada nije baš ni jeftina. Osim velikoga truda, Jure kaže da je u svako uložio petstotinjak kuna materijala. Dodaje da mu nije bilo baš lako odvojiti se od jednoga od njih, premda ga je darovao svome sinu u Makarsku.

Kao glumac amater, Jure je dugogodišnji član Metkovskoga amaterskog kazališta, koje je koncem siječnja u Metkoviću premijerno izvelo predstavu Pomutnja autora Gorana Matića. Nakon toga gostovali su u Dubrovniku i u Pločama, a vjerujemo da će i drugdje jer je to predstava prepoznatljive domaće tematike s prepoznatljivim karakterima. Na posljednjoj fotografiji Jure je u ulozi udovca Joze Pošade, lokalnoga podbadala i bonvivana, s kojom je postigao zapažen uspjeh.
I. Puljan