vijesti www.metkovic.hr

 Izložba

Izložba o Neretvi na Filozofskome fakultetu u Zagrebu

Metković, 2.4.2018. - Povodom Svjetskoga dana voda u knjižnici Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu upriličen je stručni skup Voda – izvor znanja, u sklopu kojega je otvorena izložba Neretva, autora dr. sc. Milke Tice i Ivice Puljana, koja je prošle godine pod nazivom Metković u dolini Neretve tri mjeseca bila postavljena u zagrebačkoj Knjižnici Medveščak.

Od voditeljice Odjela germaistike knjižnice FFZG-a gđe Blaženke Klemar Bubić, doznali smo da je u sklopu programa bila postavljena i izložba knjiga iz fonda Knjižnice na temu vode u književnosti, povijesti, arheologiji, ekologiji i sociologiji te izložba o velikoj poplavi u Zagrebu 1964. godine, s naglaskom na Filozofski fakultet u kojemu je bila poplavljena knjižnica.

Izložbu je otvorila voditeljica knjižnice gđa. Višnja Novosel, a stručni dio skupa činila su predavanja: Voda kao tema i motiv - kratka plovidba kroz književnu povijest, Voda u vjerovanjima, običajima i ritualima, Vodena mitološka bića (na primjerima iz ruske književnosti) i dr. te projekcije dokumentarnih filmova Mother of all rivers i Kome treba voda u boci, koje smo svojedobno imali prigodu vidjeti i u Metkoviću.