vijesti www.metkovic.hr

 Kazalište

Budakovo 'Ognjište' na sceni GKS-a

Metković, 21.4.2018. - Učenici i profesori Franjevačke klasične gimnazije iz Sinja sinoć su u kazališnoj dvorani GKS-a izveli predstavu Ognjište temeljenu na romanu Mile Budaka.

Radnja se događa u Ličkome selu u vremenu pred I. svj. rat te poslije njega. Naprasiti otac Blažić ne dopušta svome sinu Mići da s Anerom živi uz roditeljsko ognjište, no na vidjelo izlaze Blažićeve niske strasti. Zapravo, on Aneru želi za sebe. Mića se ne vraća iz rata, a Anera čuva Mićino ognjište, poistovjećujući svoju ljubav s tim ognjištem. To ju na koncu košta života. Zato što neće biti njegova ubija je Blažić, koji je sve naučio stjecati smicalicama i silom.

Mladi glumci te nekoliko njihovih starijih kolega predstavili su se kao dobro uigrana glumačka trupa pa ih je publika nagradila velikim pljeskom. Nakon predstave publici se obratio fra Blaž Toplak, ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije koji u predstavi tumači lik svećenika, te rekao da ga je na uprizorenje Ognjišta potaknula situacija u Hrvatskoj, u kojoj se mnoga ognjišta gase, a mladi, pa i cijele obitelji, sve više iseljavaju.