vijesti www.metkovic.hr

 Predavanje

Medijska pismenost

Metković, 24.4.2018. - U Dane medijske pismenosti, koji su se u tridesetak hrvatskih gradova obilježavali od 19. do 21. travnja, u Gradskoj knjižnici Metković održano je predavanje o medijskoj pismenosti, na kojemu su predavačice bile profesorice Rosanda Lovrić i Ivana Čarapina te pedagoginja Nikolina Vugdelija.

Kako medije koristiti u obiteljima s djecom, kako to uravnotežiti s drugim aktivnostima, zašto je važno obratiti pozornost na dobne oznake na filmovima i televizijskim programima te na videoigrama, kako mediji mogu podržati učenje i slobodne aktivnosti, što djeca trebaju znati da bi mogla sigurno koristiti internet, društvene mreže i mobilne aplikacije, kako razvijati kritičku medijsku pismenost…

Profesorica vjeronauka i filozofije Rosanda Lovrić govorila je o važnosti upoznavanja djece, roditelja i nastavnika s raznom vidovima medijske pismenosti, s posebnim naglaskom na digitalne medije, koji su važni u obrazovanju djece te radu s mladima, kao i u cjeloživotnom obrazovanju.

O novim trendovima u komuniciranju govorila je knjižničarka u OŠ Stjepana Radića Ivana Čarapina. Tu se ponajprije misli na društvene mreže, u kojima se za djecu kriju mnoge opasnosti jer ih ona shvaćaju zdravo za gotovo.

Pedagoginja Nikolina Vugdelija govorila o sadržajima do kojih djeca mogu dići putem medija, naročito digitalnih. Rekla je da roditelji i nastavnici moraju odgajati kritičke korisnike medijskih sadržaja jer djeca putem medija često dobivaju iskrivljenu stvarnost. To znači da stariji s djecom o tome trebaju razgovarati i razvijati im osjećaj za kritički pristup raznim sadržajima.

Povodom Dana medijske pismenosti, Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku objavili su knjižicu za roditelje i skrbnike Djeca i mediji.