vijesti www.metkovic.hr

 Kino

Ne propustite na velikom platnu vidjeti Oskarom nagrađene 'Strogo kontrolirane vlakove'

Metković, 30.4.2018. - Prvi Dani smijeha, filmska manifestacija u organizaciji Kinomreže i Hrvatskog audiovizualnog centra, održat će se od 2. do 6. svibnja 2018. u 22 nezavisna kina diljem Hrvatske. Dani smijeha obilježavaju se diljem svijeta na razne načine od 1998. godine, no nikada nije kasno pridružiti se.

Stoga je Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača odlučila započeti svoje Dane smijeha s kultnim filmovima svima nam dobro poznate kinematografije - na programu će biti čehoslovačke novovalne komedije kultnih autora Miloša Formana, Jiříja Menzela i Juraja Herza. Šezdesete godine 20. stoljeća su definitivno bile zlatne godine čehoslovačke kinematografije u kojima su daroviti autori iskoristili liberalnije kulturno ozračje koje je vladalo prije Praškog proljeća kako bi se svojim djelima obračunavali s prošlošću i kritizirali suvremeni život socijalističke im države. Filmovi nastali 60-ih ostali su i postali kultni i u našoj državi.

Posjetitelji kina moći će se smijati uz tri kultna naslova: Formanov film Ljubavi jedna plavuše, Menzelove Strogo kontrolirane vlakove te pomaknutog Herzovog Krematora.

Kino Pobjeda Metković za prikazivanje je odabralo briljantni klasik Jiříja Menzela Strogo kontrolirani vlakovi, jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih filmova čehoslovačke kinematografije. Film je nastao po noveli Bohumila Hrabala. Radnjom smješten u vrijeme Drugog svjetskog rata u okupiranoj češkoj provinciji, film govori o mladom otpremniku vlakova Milošu, nesigurnom i stidljivom mladiću, i njegovoj potrazi za ljubavnim i seksualnim životom. I dok se svi djelatnici na kolodvoru bave svojim svakodnevnim problemima, oko njih bijesni rat koji Nijemci polako gube, vlakovi lete u zrak i trebalo bi se nekako uključiti u rat oko njih. Film je 1967. i 1968. osvojio brojna priznanja i nagrade u Čehoslovačkoj i u svijetu, no Oscar za najbolji strani film mu je svakako najveće priznanje. U anketi koju je organizirao UNESCO 1982. godine,Strogo kontrolirani vlakovi su uvršteni u popis sto najvećih djela svjetske kinematografije, a godine 2005., ponovno kao jedini češki film, našao se na ljestvici sto najboljih filmova svih vremena američkog časopisa Time.

Projekcija filma bit će u srijedu, 2. svibnja u Galeriji GKS-a s početkom u 20 sati. Ulaz je slobodan.