vijesti www.metkovic.hr

 Domovinski rat

27. godina od ustroja A satnije ZNG-a u Metkoviću i 10 godina rada Udruge veterana Četvrte

Metković, 4.6.2018. - Svečano obilježavanje 27. obljetnice ustroja A satnije ZNG-a u Metkoviću i 10. obljetnice rada Udruge veterana IV. gardijske brigade – podružnice za Dubrovačko-neretvansku županiju započelo je jučer na Trgu kralja Tomislava kratkim programom i polaganjem cvijeća pred Spomenikom metkovskim braniteljima poginulima u Domovinskome ratu, nakon čega se u mimohodu krenulo put Igrališta Iza Vage na kojemu su upriličeni atraktivni padobranski skokovi.

Obilježavanje dviju obljetnica organizirala je Udruge veterana IV. gardijske brigade, a njima su se pridružili metkovski Biciklistički klub Relaks, Motoklub Metković, članovi udruga proizašlih iz Domovinskoga rata, gradonačelnici i načelnici neretvanskih gradova i općina te brojni građani. Grad Metković predstavljao je gradonačelnik Dalibor Milan sa zamjenicima Robertom Dokom i Damirom Raićem te pročelnikom JUO-a Ivicom Popovićem.

Nakon što su djeca razvila veliku zastavu Udruge i Gradska glazba Metković odsvirala državnu himnu, okupljenima se obratio ratni zapovjednik Satnije Dane Rendulić, vrativši se u dane od prije 27 godina kada su se stvarali temelji samostalne Hrvatske u koje su ugrađeni i životi naših sugrađana, pripadnika A satnije, a kasnije 116. brigade HV-a i drugih postrojba koje su ratovale od Vukovara do Dubrovnika. U znak sjećanja na poginule branitelje prigodnu je pjesmu pročitao metkovski glumac amater Vinko Vuković Liska, dok je don Miroslav Rubić molio za odrješenje duša poginulih branitelja. Potom su pred Spomenikom položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Svečani mimohod sudionika proslave krenuo je s Trga ka Igralištu Iza Vage, na kojemu je desetorica padobranaca iz Aerokluba Sinj izvela atraktivne skokove sa zastavama Republike Hrvatske, gradova Metkovića i Sinja te Udruge veterana IV. gbr. Poslije skokova građani su na pomoćnome nogometnom igralištu mogli razgledati helikopter HRZ-a MI-8, iz kojega su padobranci bili skakali. Naravno, najviše su se tome radovala djeca.

Spomenimo još i to da je jedan od pilota helikoptera bio naš sugrađanin Tomislav Barbir, o kojemu smo pisali prije osam godina pisali u Metkovskome Vjesniku br. 33 na stranicama 18-19.

Proslava je nastavljena u Vidu u kojemu je održan turnir na buće te zajedničko druženje veterana i gostiju.
I. Puljan