vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Metkovski četvrtaši obnovili prisegu staru gotovo sto godina

Metković, 7.6.2018. - U nazočnosti metkovskoga gradonačelnika Dalibora Milana, ravnateljice OŠ Don Mihovila Pavlinovića Žane Dodig, zamjenice ravnateljice OŠ Stjepana Radića Nikoline Vugdelije i metkovskoga povjesničara dr. sc. Ivana Jurića, jučer je dvjestotinjak učenika četvrtih razreda obiju osnovnih škola svečano prisegnulo da će čuvati prirodu i to tako kako su davne 1925. godine prisezali učenici pučkih škola Kotara Metković.

Inicijativu za obnovom stare prisege dala je gđa Ana Musa, poznata neretvanska aktivistica u zaštiti prirode. Gradonačelnik ju je prihvatio i predložio ravnateljicama škola da se u nju uključe. Tako su se jučer u kazališnoj dvorani GKS-a našli četvrtaši iz devet odjela obiju metkovskih osnovnih škola.

Prije same prisege pogledali su prigodan program ekološke tematike. UčeniciOŠ don Mihovila Pavlinovića program su započeli predstavljanjem plakata Dan planeta Zemlja. U tome su sudjelovali učenici 3. a razreda pod vodstvom svoje učiteljice Dragice Jerković. Za njima je učenica 4. b razreda Melani Primorac recitirala pjesmu Neretvanka, koju je pripremila s učiteljicom Nikolinom Doko. Slijedila je skupina učenika 3. b razreda koja je izvela ekoigrokaz Zemlji treba spas.

Iz OŠ Stjepana Radića prvo su nastupili Lovro Lovrić, Kjara Kežić i Emanuel Vidović. Oni su recitirali pjesmu Ptičja pjevanka, dok je učenik Mihael Dodig recitirao Dvije ptice. Za kraj jedramska skupina četvrtih razreda izvela igrokaz U kralja Norina.

Ustavši iz stolica, četvrtaši su potom, dio po dio, izgovarali riječi prisege kako im ih je čitala voditeljica programa Lea Tomas. No, prije prisege upoznati su s time što znači „penjanje pločica“ te što je to „kulturno bilje“, pojmovi koji stoje u prisezi.

Prisegu je u Državnom arhivu u Dubrovniku pronašao prof. Jurić u dokumentu Prisega pučkih škola Kotara Metković iz 1925. godine. Premda se u njoj spominju samo ptice pjevice i kulturno bilje, odlučeno je da učenici prisegu daju prema izvornome tekstu, no ona se svakako odnosi na cjelokupnu zaštitu prirode u modernome smislu.

Za prvi je put davanje prisege, zbog kratkoće vremena i obveza koje škole imaju pred kraj nastave, s njima u suradnji organizirala Ustanova za kulturu i sport. Ubuduće će to organizirati škole, izmjenjujući se svake godine. Dogovoreno je i da to, ubuduće tradicionalno, davanje prisege bude petkom uoči drugoga vikenda u svibnju, kada se obilježava Svjetski dan ptica selica.

 

Ja se zaklinjem i svečano obećajem, da ne ću nikada uništavati ptičja gnijezda, niti ću loviti ptice pjevice bilo to na kojigod način, niti ih tamaniti penjanjem pločica niti drugim sredstvima, jer znam i uvjeren sam da su nam ptice pjevice od velike koristi, pošto iste uništavaju crve, mušice i štetočine koje napadaju kulturno bilje i naše voćke.

 

Isto se tako zaklinjem i obećajem da ću uvijek štititi korisne biljke, voćke i ostala ukrasna stabla i da ne ću nikada svoju obećanu zakletvu pogaziti skidajući gumice sa zelenih navrtaka loze.

 

Tako mi Bog pomogao!