vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Metković dobiva Ispostavu Ministarstva branitelja

Metković, 28.9.2018. - Na inicijativu gradonačelnika Dalibora Milana i pomoćnika ministra branitelja Dinka Tandare, jučer je u GKS-u održan okrugli stol na temu rješavanja braniteljske problematike na području doline Neretve.

Uz inicijatore, sastanku su nazočili i zamjenica župana DNŽ Žaklina Marević, dr. Nada John (dugogodišnja djelatnica PSP centra u DNŽ), djelatnici Ureda državne uprave koji rade na ostvarivanju prava hrvatskih branitelja, djelatnik Područne jedinice Ministarstva branitelja u Dubrovniku te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskoga rata.

Imajući razumijevanja prema stradalničkoj i braniteljskoj populaciji, pomoćnik ministra Dinko Tandara naglasio je kako Ministarstvo hrvatskih branitelja sustavno i intenzivno radi na rješavanju svih problema s kojima se suočavaju na terenu. Jedan od gorućih problema na području grada Metkovića, a i cijele doline Neretve, nedostatak je stručne pomoći u vidu izdvojene jedinice Ministarstva branitelja, gdje bi osoba koja bi tu bila zaposlena pružala stručnu i pravnu pomoć hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji u ostvarivanju statusnih prava, poput ostvarivanju prava na stambeno zbrinjavanje, postupka prekvalifikacije i samozapošljavanja, pružanja psihosocijalne pomoći, provođenja programa profesionalne rehabilitacije, pomoći u ostvarivanju prava na invalidsku i obiteljsku mirovinu te svih onih prava koja proizlaze iz zakona i programa koje u Ministarstvu branitelja provodi Uprava za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji.

Naglašena je potreba za vrlo ozbiljnim i odgovornim pristupom toj temi te je jasno potvrđen zajednički stav kako je nužno uz postojeće područne jedinice Ministarstva branitelja u Dubrovniku otvaranje i Ispostave u Metkoviću, u kojoj bi se zaposlila osoba koja bi braniteljima bila na usluzi i pomogla u rješavanju problematike koja muči sudionike i stradalnike rata na području doline Neretve. Gradonačelnik je ponudio prostor u vlasništvu Grada Metkovića u kojemu bi se smjestio navedeni ured.

Uz ostalo, najavljena je u dogledno vrijeme i jedna javna tribina na temu problematike branitelja na našem području, kao i rješavanje prostorija za branitelje u sklopu Dnevne bolnice u Metkoviću.