vijesti www.metkovic.hr

 Zdravlje

Skup potpore dr. Kaleb i traženje bolje medicinske skrbi u dolini Neretve

Metković, 15.1.2019. - Više od 500 građana Metkovića i doline Neretve jučer se na parkiralištu iza Doma zdravlja okupilo na skupu potpore dr. Kseniji Kaleb, koji je ujedno bio i prosvjedni skup kojim se tražilo rješavanje bolje opremljenosti liječničkih ordinacija i Hitne medicinske pomoći u Metkoviću te izgradnja dnevne bolnice.

Na početku su pročitana pisma dr. Nele Sršen, Hrvatske udruge koncesionara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata, u kojima se traži hitno rješavanje problema u zdravstvenoj zaštiti stanovnika doline Neretve.

Uime organizatora skupa Građanske inicijative 'Sinovi i kćeri Neretve' okupljenima se obratio se obratio Ivo Matičević te, osim potpore dr. Kaleb, zatražio da se u Metkoviću održi hitan radni sastanak svih mjerodavnih; ministra zdravstva, župana DNŽ, županijskoga pročelnika za zdravstvo, ravnatelja HMP-a i DZ-a Metković te gradonačelnika Metkovića, Opuzena i Ploča. Traži da teme sastanka budu:

  1. utvrđivanje krajnjega roka za izgradnju dnevne bolnice Metković
  2. izjašnjavanje svih je li dolini Neretve potrebna opća bolnica
  3. ustrojavanje radnoga vremena postojećih zdravstvenih ustanova 24 sata, 7 dana u tjednu
  4. stupanje na snagu po hitnom postupku Pravilnika o upotrebi analizatora CRP-a
  5. ustrojavanje medicinske helikopterske službe Metković
  6. pronalazak medicinskoga kadra koji nedostaje u dolini Neretve
  7. sazivanje konferencije za medije, kako bi se predstavila donesena rješenja i modeli te svi pojedinačno izjasnili je li dolini Neretve potrebna opća bolnica.

Skup je nastavljen pojedinačnim istupima građana, koji su listom podržali rad dr. Kaleb te kao neučinkovit prokazali sustav zdravstva, koji je stanovnike doline Neretve učinio „pacijentima drugoga reda“. Gđa. Božena, majka dr. Kaleb, zatražila od Hrvatske liječničke komore da s njezine kćeri skine nepravedno nametnuti teret.

Na kraju se okupljenima, uz zahvalu, kratko obratila sama dr. Ksenija Kaleb, rekavši da joj je sve to strašna uvreda, da joj je medicina uvijek bila na prvome mjestu te da samo traži da pravda na kraju pobjedi.