vijesti www.metkovic.hr

 Putopis

Putopisna reportaža i predstavljanje knjige Nikole Horvata

Metković, 15.1.2019. - Točno godinu dana nakon što je u Gradskoj knjižnici Metković predstavio svoju knjigu Barinški Epitaf: priča s Pacific Crest Traila, Nikola Horvat, hrvatski thru-hiker, zaljubljenik u hodanje na dugačkim turama, ponovno je na istome mjestu održao putopisno multimedijalno predavanje, ovaj put pod nazivom 104 dana na Croatian Long Distance Trailu – 2200 km od Iloka do Prevlake, te predstavio novu knjigu Upoznaj Hrvatsku osobno: Teslin priručnik za hodače.

Croatian Long Distance Trail počinje u Iloku kao hrvatskoj najistočnijoj točki, prolazi kroz Vukovar, Osijek, Našice, preko Papuka i Bilogore do Virovitice i Koprivnice. Preko Kalnika nastavlja se do najsjevernije točke RH – Svetog Martina na Muri. Nakon toga CLDT ide južno preko Međimurja, Strahinjčice i Ivanščice, Zagorja i Medvednice. Slijede Žumberak i Gorski kotar. Preko Klane se pješači do Istre gdje se planinarskim putem dolazi do Savudrije – najzapadnije točke RH. Preko Pazina, Labina i Učke zaobilazi se Rijeka i kreće u planine Sjevernog i Južnog Velebita. Nakon vrha Sinjala (1831 m) na Dinari, najvišeg vrha RH, planinari se na Svilaju, Kozjak i Mosor, a potom se kreće prema Omiškoj dinari i Biokovu s kojega se staza spušta na Ploče, te se trajektom vozi na Pelješac, potom prema Srđu iznad Dubrovnika i na kraju do Prevlake, najjužnije točke Hrvatske.

Za knjigu Horvat kaže da jer riječ o priručniku, u kojemu je pokrio sve teme koje je smatrao važnima. – Od informacija koje se mogu naći unutra mogu profitirati planinari, vikend-šetači, thru-hikeri ili simpatizeri avanturizma, koji tek skupljaju hrabrost da se negdje odvaže ići. U drugom dijelu priručnika nalazi se popis gradova, naselja, sela i planinarskih domova koje će hodač susresti na Croatian Long Distance Trailu – rekao je Horvat.