vijesti www.metkovic.hr

 Projekti

Novi pogled na vidonjske rive i Norin

Metković, 19.1.2019. - Metkovski gradonačelnik Dalibor Milan sinoć je sa suradnicima u Vidu predstavio Projekt uređenja vidonjskih Velike i Male rive te najavio uređenje okoliša mrtvačnice i asfaltiranje kritičnih dijelova ulica.

Pred brojnim mještanima Vida gradonačelnik je ukratko rekapitulirao što se sve u Vidu radilo u razdoblju 2017. – 2018. Tako je poboljšana javna rasvjeta, proširene su ulice Ante Taslaka i Franje Tuđmana, pokraj škole je izgrađen potporni zid, sanirani su i adaptirani dijelovi vodovodne mreže i asfaltiran je pristupni put mrtvačnici. Na predjelu Zavala otkupljen je teren kako bi se proširila cesta i izgradio nogostup. Znatan je trud uložen i u izradu projektne dokumentacije za budući Lapidarij 'Narona', preuređenje Dječjega vrtića Vid, za novu vodospremu te za spomenuto uređenje okoliša mrtvačnice i dviju riva.

Budući da je Grad Metković u svome proračunu za 2019. predvidio 500.000 kn za asfaltiranje dijelova ulica, gradonačelnik je pozvao Vidonjce da se sami dogovore oko toga koja su mjesta najkritičnija.

U drugome dijelu predstavljen je Projekt uređenja Velike i Male rive, kojim se nastoji ne samo urediti te prostore nego i turistima omogućiti bolju komunikaciju prema Arheološkome muzeju Narona. Obje rive dobile bi kamene stube na rijeku, novu rasvjetu, klupe i skulptorske radove te bi bile spojene drvenom šetnicom ispod mosta. Atraktivnom izgledu toga prostora noću svakako će pridonijeti i podvodna rasvjeta uz obale, koja bi istaknula bistroću norinske vode i vodeno bilje. U drugoj bi se fazi s južnoga dijela Velike rive izgradio drveni pješački most prema parkiralištu na Plivoru, što bi gostima omogućilo puno sigurniju i atraktivniju vezu između dviju obala Norina.

Detalje o samome projektu izložila je arhitektica Martina Kuran iz metkovskoga Ureda za projektiranje Delta Plan. Prema gradonačelnikovim riječima, sredstva za te radove osigurana su u Gradskome proračunu.