vijesti www.metkovic.hr

 Izložba

Prirodoslovni muzej dobio vrijednu zbirku mekušaca

Metković, 22.1.2019. - Pred brojnim posjetiteljima sinoć je u Prirodoslovnome muzeju Metković gradonačelnik Dalibor Milan otvorio izložbu Skriveni stanovnici doline Neretve, na kojoj je predstavljeno više od 280 vrsta mekušaca, mahom slatkovodnih i morskih školjkaša i puževa.

Nakon uvodne riječi ravnateljice Muzeja Ivane Baće, koja je rekla da je na izložbi predstavljen samo dio pronađenih primjeraka mekušaca, posjetitelje je sa skrivenim stanovnicima doline Neretve i samom izložbom upoznao njezin autor Petar Crnčan iz Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja u Zagrebu.

Manje-više svi znamo za kunjku, Jakovljevu kapicu, perisku, prstaca, dagnju i kamenicu, no uz njih u morskome pijesku žive latica, pilača, otvorena turpija i druge školjke. Slično je i s puževima pa osim dvije vrste volaka imamo pelikanovo stopalo, točkastoga pupkara, ugrca… Naravno, dolina Neretve bogata je i slatkovodnim školjkašima i puževima, a posebno je poznata po podzemnom školjkašu Congeria kusceri koji obitava u Jami u Predolcu.

Prva sustavna istraživanja svih mekušaca doline Neretve počela su krajem 2017. godine te su nastavljena i u 2018. godini. Istraživanja se provode u svrhu prikupljanja podataka o prisutnosti i rasprostranjenosti svih vrsta mekušaca na području doline rijeke Neretve te okolnih kopnenih i morskih staništa. Sav prikupljeni malakološki materijal s pratećim podatcima poslužio je za izradu Malakološke zbirke Prirodoslovnoga muzeja Metković i upotpunjavanje njegova stalnog postava. Istraživanja će se u suradnji s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom nastaviti i dalje, čime će se uvećavati naša Malakološka zbirka.

Izložbu Skriveni stanovnici doline Neretve prati bogat katalog, čiji je autor Petar Crnčan, a koji je oblikovao Nikša Martinac. Posjetitelji je mogu pogledati do svibnja ove godine, nakon čega će biti postavljana u drugim hrvatskim muzejima.