vijesti www.metkovic.hr

 

Domu zdravlja Metković najmoderniji rendgenski uređaj

Metković, 25.1.2019. - Dom zdravlja Metković je, sukladno prethodnim projektima, iz projekta prekogranične suradnje INTERREG IPA CBC Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, nabavio najmoderniji rendgenski uređaj koji će biti instaliran na proljeće.

Razlogom odgođene instalacije ravnatelj Doma zdravlja Metković, gospodin Mihovil Štimac, je naveo epidemiju gripe:– Uzimajući u obzir da je novi uređaj za razliku od prethodnog stropni, tako da će prilagodba prostorije, deinstalacija starog uređaja i instalacija novog, sve skupa trajati dva do tri tjedna, kad će rendgen biti zatvoren, a sada, u sezoni gripe zatvoriti rtg-prostorije nije pametno, tako da ćemo to odraditi na proljeće – rekao je Štimac.

Postojeći rendgen uređaj star je 19 godina i ovaj projekt se pokazao kao idealan za nabavku tako vrijednog uređaja. Riječ je o korejskom Hitachiju, tzv. Drgemu, kojim su opremljene manje-više sve zdravstvene ustanove.

– Budući da je postojeći rendgen uređaj nabavljen 2000. godine sigurno je upitno do kada bi on ovako mogao raditi i bilo je nužno zanoviti novom opremom, a ovaj projekt nam se pokazao idealan u svemu tome. Vrijednost uređaja iznosi oko 960 tisuća kuna, što je sigurno znatno ispod tržišne vrijednosti. U utrci između Siemensa i Mediala najpovoljnija ponuda je prošla, ali sigurno nije ugrozila kvalitetu, jer se danas sva precizna tehnologija radi u Kini i Koreji. To je zadnji uređaj i ujedno najvrjedniji dio cijelog projekta, na koji ide oko 50 posto dobivenih bespovratnih sredstava – rekao je Štimac.

Putem projekta prekogranične suradnje Interreg - IPA CBC Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, Dom zdravlja Metković je već nabavio laser, ultrazvučni uređaj, stomatološku stolicu, holter EKG-a te vozilo za mobilni palijativni tim i njihovo osposobljavanje.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 2,3 milijuna kuna (308 tisuća eura) te su nepovratna sredstva iz Europskih fondova (financiranje od 85%) od velike pomoći za Dom zdravlja Metković, budući da će relativno malim ulaganjem vlastitih sredstava obnoviti velik dio ključne opreme i uvelike unaprijediti zdravstvena usluga u Metkoviću.