vijesti www.metkovic.hr

 Tradicija

Pločanski učenici skuhali najukusniju raštiku sa suhim mesom

Metković, 28.1.2019. - Gastronomska manifestacija Raštika u Naroni održala se jučer na Naronskome trgu u Vidu šesti put zaredom, a na njoj su među 19 kuharskih ekipa iz cijele doline Neretve slavili učenici pločanske Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića.

Pločani su prema ocjeni Stručnoga suda skuhali najukusniju raštiku sa suhim mesom, dok je drugo mjesto zauzela raštika što ju je skuhala ekipa Plava kamenica & Mesnica Begić, a treće je pripalo raštiki ekipe Gamborčići.

Osim samoga okusa i mirisa skuhanoga jela bodovala se i dekoracija natjecateljskih stolova, na kojima se brojnim posjetitelja nudilo obilje domaćih delicija, od kruha ispod sačure, umbula, pršuta, slanih srdela…, a sve se to, u iščekivanju pobjednika, predlijevalo domaćim rakijama i zalijevalo vinom. Posjetitelji su se, također, mogli upoznati s proizvodima domaćih OPG-ova te ih kupiti.

Premda posjetitelja nije nedostajalo, možda bi ih moglo biti i više kada bi natjecanje počelo u 10 sati pa da iza podne mogu probati kuhane raštike te ih kupiti i ponijeti doma za nedjeljni ručak, dok bi se novac od prodaje mogao upotrijebiti u humanitarne svrhe.