vijesti www.metkovic.hr

 Kultura

Predavanje i izložba o vučedolskoj kulturi

Metković, 1.4.2019. - Arheološki muzej Narona nastavlja s organizacijom gostujućih izložaba. Tako je prošloga četvrtka ugostio Muzej vučedolske kulture, u sklopu čega je prof. Aleksandar Durman održao predavanje Nebo iznad Vučedola prije 5000 godina, nakon čega je otvorena izložba Astralni simbolizam u vučedolskoj kulturi.

Dr. sc. Aleksandar Durman izvrstan je poznavatelj vučedolske kulture i do 2014. godine bio je voditelj temeljnog znanstvenog projekta Vučedolska kultura na tlu Hrvatske. S bogato dekoriranih keramičkih posuda iščitao je prvo piktografsko pismo kojim su se služili Vučedolci. Događaj koji su Vučedolci zabilježili na vučedolskoj terini, a koji je 2000 godina kasnije u Odiseji zabilježio Homer, koji nebeskim komponentama pridružuje božanske likove /Mars – Ares, Venera – Afrodita, nevidljiva mreža – Plejade, te nebeski lovac Orion – Hefest /na Vučedolu je označen ljudskom žrtvom u slavu vučedolskog boga vatre, koji je imao svoje zemaljske zastupnike, a povod je mogao biti rijedak nebeski događaj u kojemu je i taj bog sudjelovao.

Sama izložba na suvremen i zanimljiv način prikazuje astralne simbole na vučedolskoj keramici. Tako posjetiteljima približava i promovira arheologiju, kao i astronomiju, koja je kao znanost prilično zapostavljena. Na izložbi se prezentira i već spomenuto prvo piktografsko pismo kojim su se služili Vučedolci. Autori stručne koncepcije izložbe su prof. Aleksandar Durman, Mirela Hutinec i Darko Puharić. Goste i posjetitelje vidonjskoga muzeja na početku je pozdravio ravnatelj Toni Glučina.