vijesti www.metkovic.hr

 Istraživanje

Metkovski osamnaestogodišnjaci među najvišima

Metković, 26.4.2019. - Obala divova: antropometrijsko istraživanje srednjoškolaca na jadranskoj obali naziv je istraživanja koje je obuhvatilo i učenike završnih razreda Gimnazije Metković te pokazalo da su od metkovskih osamnaestogodišnjaka na jadranskoj obali viši jedino njihovi makarski i imotski vršnjaci.

Istraživanje je u Hrvatskoj provedeno u 66 škole iz 23 grada, obuhvatilo je 1803 mladića i 782 djevojke, a prostor istraživanja bile su sve jadranske županije te Karlovačka županija. Riječ je o širem istraživanju u čijem je međunarodnom timu bio i dr. sc. Stipan Prce, kineziolog iz Gimnazije Metković.

Objavljeni rezultati pokazuju da su Dalmatinski mladići viši od Nizozemaca, koji su do sada bili na vrhu. Isto tako, pokazalo se da u mladići u južnim jadranskim županijama u prosjeku za 3,8 cm viši od vršnjaka u sjevernim županijama. S 184.1 cm prednjači Splitsko-dalmatinska županija, slijedi Dubrovačko-neretvanska županija s 183.6 cm te Šibensko-kninska s 183.4 cm.

Kada se uspoređuju rezultati po gradovima najviši su Makarani (187,6 cm), za njima su Imoćani (186,2 cm) te Metkovci (184.9 cm), a na četvrtom mjestu Šibenčani (184,2 cm).

Kada je riječ o djevojkama, objavljeni su rezultati za Metković (168,7 cm), Šibenik (167,3 cm), Pulu (166,8 cm), Karlovac (166,6 cm) i Ogulin (167,7 cm).

- Podatak koji se nalazi u mnogim istraživanjima diljem svijeta jest da vršnjaci u povijesti i danas nisu iste visine. Sami znate kada odete u kuće građene prije samo 100 godina da imate problem prolaska kroz ulazna vrata, koja su niska. S današnjim vratima nemate tih problema jer su prilagođena vašoj visini. Poznat je podatak na svjetskom nivou da su osamnaestogodišnjaci viši svakih 10 godina za 1-1,5 cm. S obzirom na to da spominjete istraživanje koje je u ovom trenutku staro 136 godina, znači da bi oni trebali imati razliku od 14 do 20 cm u tjelesnoj visini. To je razlog i zašto su djeca u prosjeku viša od svojih roditelja za 2-3 centimetra - kaže Prce, kojega smo upitali zbog čega su mladi Dalmatinci toliko visoki.

Ključna stvar u visini Dalmatinaca je genetska. Na tjelesnu visinu utječu pozitivni i negativni aspekti koji utječu na rast i razvoj djece. Pozitivni su povećanje kvalitete prehrane, odnosno količina unesenih kvalitetnih aminokiselina, a negativni je slaba zdravstvena skrb. Ključan utjecaj na visinu je genetska struktura. To je područje gdje su Dalmatinci dobri i to je osnova za pretpostavku koja govori o daljnjem rastu. S obzirom na to da su zemlje zapadne Europe dosegnule svoj maksimalan genetski potencijal, treba očekivati da ćemo za 10 godina, odnosno u sljedećem istraživanju, unaprijediti našu tjelesnu visinu. To ćemo napraviti kroz napredak u zdravstvenoj skrbi, kao i podizanjem BDP-a, što će nam omogućiti iskorištenje punog genetskog potencijala - zaključuje Prce.