vijesti www.metkovic.hr

 Rad udruga

O herpesu zosteru

Metković, 29.4.2019. - Teme predavanja ciklusa Briga o zdravlju u trećoj životnoj dobi uvijek su zanimljive pa su i ovaj put korisnici Udruge Otac Ante Gabrić pozorno slušali mr. pharm. Anu Kraljević iz Ljekarne Draženović, koja im je govorila o herpesu zosteru, jednom od osam tipova virusa, s kojim se posebno teško nose starije osobe.

Bolest nastaje kao posljedica sekundarne aktivacije varicella-zoster virusa koji kod prve infekcije uzrokuje vodene kozice. Do reaktivacije ovog virusa može doći uslijed slabljenja imuniteta, teške bolesti ili kod tjelesne i emocionalne traume. Herpes zoster uobičajeno započinje općim osjećajem slabosti, uz blagu vrućicu, peckanje i bolove na jednoj strani tijela. Nakon nekoliko dana dolazi do pojave mjehurića, a zahvaćeno područje postaje osjetljivo, bolno i može svrbjeti. Za postavljanje dijagnoze obično su dovoljni klinička slika i simptomi bolesti. Važno je što prije se javiti obiteljskom liječniku kako bi liječenje herpesa zostera započelo unutar 72 sata od izbijanja osipa. Bol može potrajati mjesecima ili godinama nakon epizode herpesa zostera, može biti stalna ili isprekidana i može se pogoršavati noću ili kao reakcija na toplinu ili hladnoću. Veliki broj ljudi starijih od 50 godina koji imaju herpes zoster imaju neku postherpetičnu neuralgiju, zato je bitno početi liječenje na vrijeme.

Udruga Otac Ante Gabrić ova predavanja organizira u sklopu projekta Organizirane dnevne aktivnosti za starije osobe - Metković financiranog sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.