vijesti www.metkovic.hr

 Vjerski život

Predstavljen Program proslave 300. obljetnice Župe sv. Ilije proroka

Metković, 23.9.2019. - Povodom proslave 300. obljetnice utemeljenja metkovske Župe sv. Ilije proroka, u GKS-u je održana tiskovna konferencija na kojoj je predstavljen desetodnevni program, a uz župnika fra Antu Bilokapića predstavili su ga Ivanka Šešelj, Tomislav Medak, Andro Mijić, č. s. Mila Deak, Ana Putica i Goran Matić.

 

PROGRAM PROSLAVE

 

27. rujna (petak) u 17:19 (Župa je osnovana 1719.) lađari UL Sveti Ilija na Veliku će rivu lađom donijeti zastave Vatikana, Hrvatske i novu župnu zastavu, koje će u svečanom mimohodu biti prenesene u crkvu sv. Ilije, gdje će u 18 sati započeti misno slavlje koje će predslaviti dr. sc. fra Šimun Bilokapić.

28. rujna (subota) u Galeriji GKS-a u 19:30 svečano će se otvoriti izložba Ivanke Šešelj 300 godina vjerni Kristu i Crkvi . Prije toga će fra Josip Repeša u crkvi sv. Ilije od 18 sati predslaviti sv. misu.

29. rujna (nedjelja) u 17 sati na Gradskome groblju sv. Ivana Nepomuka misu za sve preminule župljane predslavit će dr.sc. fra Ante Akrap.

30. rujna ponedjeljak) od 19 sati održat će se Večer čuvara Kristova groba , tj. žudija. Njoj će prethoditi misa koju će u 18 sati u crkvi svetoga Ilije proroka predslaviti fra Blaž Toplak.

1. listopada (utorak) nakon mise u crkvi sv. Franje Asiškoga na Kladi, koju će od 18 sati predslaviti don Mato Brečić, započet će u 19:30 u Samostanu Svete obitelji Večer Služavki Maloga Isusa . U programu sudjeluje Zbor časnih sestara pod ravnanjem č. s. Dulceline Plavše.

2. listopada (srijeda) u 18 sati svetu misu u crkvi svetoga Franje Asiškoga predslavit će fra Ilija Mikulić. Nakon toga, u 19:30 u Galeriji GKS-a održat će se Okrugli stol Povijesni presjek Župe kroz 300 godina . U programu će nastupi učenici OGŠ Metković.

3. listopada (četvrtak) u 18 sati počet će u crkvi svetoga Franje Asiškoga misa koju će predslaviti fra Perica Maslać. Nakon toga u 19 sati održat će se FRAMA-in program Večer franjevaštva .

4. listopada (petak) u 18 sati svetu misu u crkvi svetoga Franje Asiškoga predslavit će dr. sc. fra Domagoj Volarević.

5. listopada (subota) u 18 sati svetu misu u crkvi svetoga Ilije proroka predslavit će dr. sc. fra Ante Vučković. Nakon mise u Galeriji GKS-a Metković u 19:30 započet će Svečana akademija, tijekom koje će se prikazati kratak film o Župi.

6. listopada (nedjelja) u 10:30 u crkvi sv. Ilije proroka započet će Svečana misa proslave 300. obljetnice Župe. Nju će uz mnogobrojno svećenstvo predslaviti mons. dr. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit.