vijesti www.metkovic.hr

 Vjerski život

Misa za preminule župljane i ' Večer čuvara Kristova groba'

Metković, 1.10.2019. - Nastavlja se obilježavanje 300-te obljetnice utemeljenja Župe sv. Ilije Proroka. U nedjelju je na Gradskome groblju sv. Ivana Nepomuka služena misa za sve preminule župljane, a jučer je nakon mise u crkvi sv. Ilije održana Večer čuvara Kristova groba, tj. žudija.

Na groblju je misu u suslavlju fra Ante Bilokapića, fra Josipa Repeše i fra Domagoja Volarevića predvodio fra Ante Akrap, a na njoj je pjevao Župni zbor kojim je ravnala č. s. Mila Deak.

Sinoć je u crkvi sv. Ilije, nakon mise što ju je predvodio fra Blaž Toplak u suslavlju župnika fra Ante Bilokapića, fra Josipa Repeše i fra Domagoja Volarevića, održana Večer čuvara Kristova groba. O žudijama i drugim pučkim običajima tijekom Velikoga tjedna govorio je Domagoj Volarević, čiji je diplomski rad iz 2004. godine obrađivao temu liturgije i pučkih pobožnosti u Župi sv. Ilije u Metkoviću. Mi smo ga uz njegovo dopuštenje svojedobno objavili na ovim mrežnim stranicama, s time da su u međuvremenu nastale neke promjene kada je riječ o imenima.

Danas se proslava nastavlja u 18 sati na Kladi u crkvi sv. Franje Asiškoga, gdje će misu predvoditi don Mato Brečić, a potom će se od 19:30 u samostanu časnih sestara održati Večer Služavki Maloga Isusa, na kojoj će se govoriti o njihovu stogodišnjem djelovanju u Metkoviću.
Foto: I. Veraja, I. Petrov