vijesti www.metkovic.hr

 Vjerski život

Gospa od Ružarija proslavljena na Malom Prologu

Metković, 7.10.2019. - Prve nedjelje u listopadu na Malom Prologu slavi se blagdan zaštitnice mjesta Gospe Ružarice, tj. Gospe od Ružarija. Svetu misu na platou ispred istoimenene crkvice sa župljanima Župe Otrić-Stuge i Proložanima predvodio je župnik don Domagoj Jelača.

Na početku svete mise održana je procesija s kipom Gospe od Ružarja oko crkve koja je, nedavno uređena radom i odricanjem župljana. Procesija je obnovljena prije dvije godine, nakon četrdeset godina stanke. Za ovu prigodu fasada crkve je ispjeskarena te je zasjala u novom ruhu. Nakon svete mise nastavljeno je zajedničko druženje župljana uz domjenak, a ugodnoj atmosferi pridonio je i lijep sunčan dan.

Blagdan Gospe od Ružarija slavi se, inače, 7.listopada, a seže u XVI. Stoljeće, kada se Europa našla usred turskih osvajanja. Papa Pio V. Pozvao je 1569. kršćanski svijet na molitvu svete krunice, a blagdan Gospe od Svete Krunice uspostavio je papa Pio V. na spomen i zahvalu nakon kršćanske pobjede nad Turcima kod Lepanta 7. listopada 1571., kada je ujedinjena kršćanska mornarica porazila tursku flotu.
Branko Markota