vijesti www.metkovic.hr

 Zdravlje

Savjeti zdravstvenoga osoblja DZ Metković

Metković, 23.3.2020. - Iz Doma zdravlja Metković, COVID-19 ordinacije savjetujemo, preporučamo, apeliramo javnost da ne paničare kod pojave simptoma te ukoliko dođe da ovih dana imate akutnu upalu dišnih puteva, kako da se ponašate…

Kliničke slike prehlade, gripe i Covid-19 mogu se preklapati, biti netipične i zbunjivati nas.

Za početak ćete učiniti ono što ste činili ili trebali činiti i prije Covida 19:

mirovat ćete i liječiti se simptomatski kod kuće. Preporučeno je snižavanje povišene temperature sredstvima sa paracetamolom, uzimanje dovoljno tekućine te vitamina.

Prije svega - nastojat ćete svoju infekciju ne širiti na druge, bila ona obična prehlada ili Covid 19.

Kako ćete to učiniti?

Nošenje maske u ovoj je situaciji poželjno i korisno jer time druge štitite od sebe (za razliku od onih koji sami sjednu u auto i stave si masku pa se tako voze zg potpuno beskorisnom). Kašljat ćete i kihati u maramicu.

Prat ćete ruke i općenito pojačati mjere osobne higijene.

Dezinficirati površine u svojoj okolini.

Koristiti jednokratne maramice koje ćete bacati u otpad.

Odvojit ćete se od ukućana, nećete izlaziti iz kuće. (Nećete, kao dosad, trčati liječniku 'jer vam je od jutros temperatura 37℃'.)

Prehlada, gripa i Covid nemaju uzročnoga lijeka.

Ili ih liječimo sami kod kuće ili u teškim slučajevima trebamo potpornu pomoć bolničkog liječenja. No zapamtimo - takvi su slučajevi u manjem broju. To ne znači da možemo biti nonšalantni, već da moramo biti razumni.

Stoga ne širimo paniku i ne širimo infekciju; pridržavajmo se epidemioloških mjera jer tako štitimo one rizične koji bi mogli postati taj - nesretni postotak.

Epidemiološkim mjerama i odgovornim ponašanjem, kolikogod nam se činilo teškim ili još gore - glupim, pružit ćemo svakom teško oboljelom mogućnost adekvatnog liječenja.

U ovom trenutku svi mladi i zdravi su tu da štite stare i bolesne, zajedno s liječnicima i medicinskim sestrama.

Ukoliko vaši simptomi postanu ozbiljniji i počne se javljati osjećaj pomanjkanja zraka, povišena temperatura i kašalj koji se pogoršavaju - pozvat ćete telefonom svog liječnika, COVID-19 ordinaciju ili 113 i dobiti upute za zajedničko daljnje postupanje. Ukoliko nemate jakih i ugrožavajućih simptoma nemojte se upućivati prema Domu zdravlja. A ukoliko se pak uputite tu smo za vas IZVAN DOMA ZDRAVLJA!!!

Čovječanstvo će se nakon ovoga sigurno promijeniti.

Svi zajedno možemo doprinijeti da to bude - promjena na bolje.

Čuvajte sebe i druge!!

Zdravstveno osoblje Metković.