vijesti www.metkovic.hr

 Koncert

Metkovska publika pod neretvanskim nebom uživala u najljepšim opernim arijama

Metković, 23.7.2020. - U sklopu programa Metkovskoga ljeta sinoć je na Ljetnoj sceni GKS-a održan koncert „Najljepše operne arije pod neretvanskih nebom“, na kojemu su nastupili solisti Hrvatskoga narodnog kazališta Split – sopranistica Antonija Teskera, tenor Stefan Kokoškov i mezzosopranistica Bjanka Ivas u pratnji Zorana Velića na klaviru i Danire Ipavec na harmonici.

Među svjetskim i domaćim opernim uspješnicama, s kojima su se predstavili metkovskoj publici, našle su se Sartori-Quarantottova „Con te partiro“, Webberova „Amigos para siempre“ i iz filma Kum poznata „Parla piu piano“ te domaće „Ja ljubim“ i „Grana od bora“ Dunajevskoga i Papandopula. Koncert su završili efektnim dodatkom otpjevavši „O sole mio“ i „Neka cijeli ovaj svijet“ iz mjuzikla „Jalta, Jalta“.

Sopranistica Antonija Teskera solistički debi ostvarila je u izvedbi operne jednočinke Giacoma Puccinija Suor Angelica u ulozi Sestre Zelatrice, a kao koncertna pjevačica pjevala je, između ostalih, solističke dionice iz Bachovog Magnificata, Schubertove Mise br. 2 u G-duru, Papandopulove Kantate Gospi od Zdravlja itd.

Tenor Stefan Kokoškov već je tijekom glazbene naobrazbe osvajao brojne nagrade i priznanja, među kojima je pehar časti Castelo Spagnolo pri Akademiji „W. A. Mozart“ u talijanskom Tarantu. Od 2007. postaje stalnim članom Opernoga zbora HNK-Split, a ujedno nastupa kao solist na brojnim kulturnim manifestacijama i festivalima.

Mezzosopranistica Bjanka Ivas od 2004. stalna je članica zbora HNK Split. Sudjelovala je u praizvedbi Tijardovićeve opere Dioklecijan ulogom Flavija Galla, a ostvarila je solističke uloge u operama Adel i Mara (Adelova mati) J. Hatzea, La Traviata (Flora Bervoix) G.Verdija, Carmen (Mercedes) G. Bizeta, Madama Butterfly (Kate Pinkerton) G. Puccinija, Mala Floramye (Marica) I. Tijardovića itd. Studijski je pripremila ulogu Rosine iz Seviljskog brijača Gioachina Rossinia.

Zoran Velić diplomirao je 2008. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Stanettija i gostujućega profesora Kammerlinga, kod kojeg je 2009. završio i postdiplomski studij na Mozarteumu u Salzburgu. Nastupao je sa Splitskim komornim orkestrom pod ravnanjem Ivana Repušića, zatim sa Zagrebačkom filharmonijom pod ravnanjem Vjekoslava Šuteja te Simfonijskim orkestrom HRT-a pod ravnanjem Tomislava Fačinija. Kao solist nastupio je i uz i Zagrebačke soliste.

Danira Ipavec osnovno i srednjoškolsko obrazovanje smjera harmonika završila je u Glazbenoj školi Josip Hatze u Splitu. Od 15. godine honorarno radi za HNK Split, u kojemu je kao scenska glazbenica nastupala u dramskim predstavama Mandragola, Braća Karamazovi, Festivali, Splitski akvarel, Edith Piaff te u baletu Đavo u selu.