vijesti www.metkovic.hr

 Zaštita prirode

Krivolov nije tradicija

Metković, 29.7.2020. - Na Ljetnoj sceni GKS-a sinoć je u sklopu programa Metkovskoga ljeta održana projekcija dokumentarnoga filma „Neretva prokleta nije povlaštena“, koji je u režiji Marka Dimića snimila Udruga Biom.

Taj edukativni film bavi se tematikom krivolova u dolini Neretve, sa svrhom osvješćivanja javnosti da se uključi u zaštitu prirode. Naime, u Hrvatskoj zbog nezakonitoga lova godišnje strada oko pola milijuna jedinki divljih ptica, a po pitanju krivolova lisaka na trećem je mjestu u Europi. Procjenjuje se da godišnje strada oko 50 tisuća tih ptica, od čega najviše na području delte Neretve.

U filmu su upravo o tom problemu govorili predstavnici stručnjaka za zaštitu prirode, lovačkih društava, policije i ugostitelja, a svi su složni u jednome – krivolov nije tradicija, a lov je moguć isključivo na održiv način! Slažu se s time i predstavnici Udruge Biom koja se bavi očuvanjem prirode, njezinim promicanjem i popularizacijom.

„Javnost treba osvijestiti da je krivolov problem. Lov je u redu. Ono što mi stalno govorimo jest da je liska lovna divljač i potrebno je kontrolirati broj jedinki kako ne bi radile štetu. Mi zapravo želimo zaustaviti masovno ubijanje lisaka da bi i budući naraštaji mogli ići u lov i održavati tradiciju koja danas postoji. Zbog toga lovcima pokušavamo prići i objasniti načine, vrijeme i alate koji se u lovu smiju koristiti. Ali, potrebno je i znati da su zabranjeni svi oni alati koji pticama ne daju nikakvu šansu da pobjegnu, odnosno, alati koji omogućuju čovjeku da doslovno izlovljava tu vrstu. Poluautomatska puška, električna vabilica i motorno vozilo nisu dio tradicije. Sposobnost lovca je dio tradicije i to je ono što stalno naglašavamo“, istaknula je Iva Rajković Alendar iz Udruge Biom.