vijesti www.metkovic.hr

 Maraton lađa

Maraton bez gledatelja

Metković, 31.7.2020. - Organizacijski odbor Maratona lađa na Neretvi, koji će se održati u subotu, 8. kolovoza, održao je sastanak kojemu je presjedao župan Nikola Dobroslavić, a uz metkovskoga gradonačelnika Dalibora Milana nazočili su mu još zamjenica župana Žaklina Marević, opuzenski gradonačelnik Ivo Mihaljević, zamjenik gradonačelnika Ploča Zoran Majstrović te predsjednik Udruge lađara Neretve Luka Oršulić.

Oršulić je nazočne izvijestio o tijeku priprema za ovogodišnji, 23. po redu Maraton lađa na Neretvi, koji će zbog epidemije koronavirusa biti drugačiji od prethodnih. Naime, maraton će se održati bez prisustva gledatelja, kako na samom startu u Metkoviću, tako i na cilju u Pločama! Gledatelji će utrku moći pratiti na programu Hrvatske radiotelevizije, koja će je izravno prenositi. Oršulić je rekao da je ove godine za utrku prijavljeno više ekipa nego lani i naglasio je da su organizacijski poduzeli sve kako bi se poštivale epidemiološke mjere i preporuke Nacionalnoga stožera za civilnu zaštitu.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je da je Maraton lađa tradicija koja promiče bogatu neretvansku baštinu te Udrugu lađara Neretve pohvalio za provedene aktivnosti, posebice za pripremu i način organizacije u vrijeme epidemije. Pohvalio je Udrugu i za dogovor s HTV-om, kojemu je zahvalio što ove godine izravno prenosi utrku.

Metkovski gradonačelnik Dalibor Milan nakon sastanka je istaknuo da ove godine moramo pokazati odgovornost te pomoći lađarima da sigurno dođu do cilja u Pločama.

„Pojedine ekipe, među kojima su i one iz Metkovića, treniraju cijelu godinu kako bi mogle nastupiti na Maratonu lađa. Lađari se žrtvuju i odriču slobodnoga vremena sa svojim obiteljima. Mnoge manifestacije u Hrvatskoj otkazane su i moramo biti sretni što se naši lađari i ove godine imaju priliku boriti za Veliki štit kneza Domagoja. Baš kao što se lađari cijele godine žrtvuju da bi napravili spektakl na Neretvi, žrtvujmo se i mi taj dan kako bi oni sigurno došli do Ploča jer su oni najzaslužniji za ovu našu predivnu tradiciju. Pokažimo cijelome svijetu koliko smo odgovorni, a dogodine ćemo, siguran sam, svi opet biti uz Neretvu“, istaknuo je Milan.