vijesti www.metkovic.hr

 Gospodarstvo

Održan sastanak o posljedicama pandemije koronavirusa na gospodarstvo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Metković, 11.9.2020. - Posljedice pandemije koronavirusa na gospodarstvo u Dubrovačko- neretvanskoj županiji bila je tema današnjega sastanka u Gradskoj knjižnici kojemu su, između ostalih, nazočili ministar gospodarstva i održivoga razvoja Tomislav Ćorić, župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicima Žanom Marević i Joškom Cebalom i metkovski gradonačelnik Dalibor Milan.

Sudionici sastanka, koji su inicirali predstavnici Županije na čelu s županom Nikolom Dobroslavićem, raspravljali su o mjerama pomoći poduzetnicima iz najjužnije hrvatske županije čije je poslovanje pogođeno pandemijom koronavirusa, a posebno onima čija je djelatnost usko vezana za turizam. Naime, prema dosadašnjim podatcima Dubrovačko- neretvanska županija je, u odnosu na proteklu godinu, ostvarila znatno manji broj turističkih dolazaka i noćenja nego ostale primorske županije, a svrha ovoga sastanka bila je razmotriti mogućnost dodatnih mjera pomoći.

Ministar Ćorić je podsjetio kako je Vlada Republike Hrvatske do prosinca produljila mjere pomoći gospodarstvu, a sve odluke vezane za Dubrovačko- neretvansku županiju donijet će se u narednim tjednima. „Današnji sastanak inicirao je župan Nikola Dobroslavić prije dva tjedna, a vrlo dobro znate da je u međuvremenu Vlada Republike Hrvatske produljila mjere pomoći gospodarstvu usmjerene očuvanju radnih mjesta. Tim mjerama smo odgovorili na jedan dio zahtjeva koje su nam predstavnici ove Županije uputili, ali danas smo ovdje kako bi razgovarali o drugim mjerama i mogućnostima kojima možemo pomoći ovome dijelu RH, specifičnome i po položaju i po pitanju strukture gospodarstva. Sve odluke donosit ćemo u narednim tjednima“, rekao je ministar Ćorić.

Zadovoljstvo sastankom istaknuo je i župan Nikola Dobroslavić koji je kazao kako će na idućem sastanku biti predstavljene mjere nastale u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom. „Drago mi je što je ovaj sastanak održan. Znamo da cijela Hrvatska trpi posljedice pandemije koronavirusa, ali te posljedice u našoj županiji su mnogo veće. Indeks noćenja u primorskim županijama je, u odnosu na prošlu godinu, između 46 i 59 %, a u našoj Županiji je on samo 33 %. Taj podatak govori sam za sebe. Zbog toga želimo pronaći načine kojima bi dodatno olakšali poduzetnicima u DNŽ. Prijedlozi dodatnih mjera dolaze iz Hrvatske gospodarske komore i mi ćemo ih prezentirati na idućem sastanku“, rekao je župan Dobroslavić.

Mjere pomoći poduzetnicima Grad Metković donio je još na početku pandemije koronavirusa. Uz njih, gradonačelnik Milan je najavio i Program potpore poduzetnicima, za kojega je ove godine izdvojeno milijun kuna. „Zahvaljujem Vladi RH i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ali smatram kako i jedinice lokalne samouprave moraju, u okviru svojih mogućnosti, pomoći poduzetnicima. Grad Metković je lani izdvojio pola milijuna kuna u svrhu potpore poduzetnicima, a ove godine taj iznos je povećan na milijun kuna. Javni poziv za prijavu na natječaj bit će objavljen za desetak dana“, istaknuo je Milan.