vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Grad Metković kreće s rekonstrukcijom i dogradnjom Dječjega vrtića Radost

Metković, 18.9.2020. - Projekt rekonstrukcije i dogradnje Dječjega vrtića 'Radost' predstavljen je danas na konferenciji za medije u Galeriji GKS-a Metković, a osim gradonačelnika Dalibora Milana prezentirali su ga ravnateljica Dječjega vrtića Metković Julijana Bebić te predstavnici projektantske tvrtke Delta plan, Vicko Krešić i Martina Kuran.

Ovaj projekt Grada Metkovića nastavak je odgovora na sve veće potrebe za korištenjem usluga vrtića na području grada te će u potpunosti riješiti liste čekanja za vrtiće. Naime, otkako je smanjeno učešće roditelja u cijeni vrtića za 150, odnosno 100 kuna, ovisno o programu koji djeca koriste, zahtjevi za korištenjem usluga Dječjega vrtića Metković svake godine su sve veći. To je rezultiralo da Dječji vrtić Metković ove godine pohađa 130 vrtićana više u odnosu na 2015. godinu.

„Odmah na početku mandata smanjili smo cijenu vrtića, što je rezultiralo i povećanim brojem zahtjeva za upise u vrtić. Morali smo smanjiti liste čekanja, što smo uspješno djelomično napravili s adaptacijom triju boravišnih prostorija u središnjemu Dječjem vrtiću, ali potrebe su još velike. Zbog toga smo se odlučili na projekt rekonstrukcije i dogradnje Dječjega vrtića Radost, za koji je izrađen idejni i glavni projekt, riješeni su imovinsko-pravni odnosi te je ishođena pravomoćna građevinska dozvola. Idući tjedan krenut će postupak javne nabave za izvođača radova, nakon čega će započeti i radovi“, istaknuo je gradonačelnik Milan.

Realizacijom projekta, ukupna površina vrtića bit će 700 kvadrata, a u sklopu radova, u okviru postojećih gabarita građevine, odradit će se rekonstrukcija te sa zapadne strane dograditi tri nova dnevna boravka sa pratećim sadržajima – jedan za djecu jasličkoga uzrasta i dva za djecu vrtićke dobi od tri do sedam godina. Izgradit će se i višenamjenska dvorana te novo dječje igralište na zapadnom dijelu parcele koje će se opremiti prigodnim elementima za igru.

Vrijednost projekta je preko 6 milijuna kuna, a sredstva su u potpunosti osigurana iz proračuna Grada Metkovića.

„Cijeli iznos investicije osiguran je iz proračuna za 2020. i 2021. godinu. Djeca su budućnost ovoga grada, a poboljšanje kvalitete njihova života moj je prioritet! Od početka mandata, sa svojim suradnicima, trudim se pronaći dugoročna rješenja za probleme s kojima se suočavaju oni i njihovi roditelji. Ovaj projekt omogućit će obrazovanje većeg broja djece od najranije dobi, i najvažnije, uspomene koje će ta djeca stvoriti tijekom boravka u vrtiću. Također, drago mi je što se ovaj projekt realizira na desnoj strani našega grada, koja, uz projekte uređenja i nastavka gradnje Jadranske ulice dobiva novi i ljepši izgled, kakav stanovnici toga dijela grada itekako zaslužuju!“, naglasio je Milan.