vijesti www.metkovic.hr

 Poljoprivreda

Povjerenstvo za mandarine i ove godine pomaže proizvođačima u izravnom plasmanu mandarina na javnim površinama gradova i općina diljem Hrvatske

Metković, 18.9.2020. - U organizaciji Povjerenstva za mandarine Dubrovačko-neretvanske županije u tijeku su prijave proizvođača za Inicijativu samostalnog plasmana mandarina na javnim površinama jedinica lokalne samouprave diljem Hrvatske, koja se već treću godinu za redom provodi u suradnji s LEADER mrežom Hrvatske i Udrugom gradova RH.

Inicijativa s jedne strane uključuje proizvođače mandarina iz doline Neretve, a s druge strane jedinice lokalne samouprave u RH, preko kojih se dolazi do krajnjih kupaca i plasmana mandarina na tržište. Pozivu Dubrovačko-neretvanske županije dosada se odazvao velik broj OPG- ova i velik broj jedinica lokalne samouprave, od kojih s mnogima nastavljaju suradnju, poput Jastrebarskog, Zadra, Skradina, Duge Rese, a pristižu odobrenja i drugih gradova i općina.

Početak samostalnog plasmana mandarina na javnim površinama gradova i općina diljem Hrvatske ove godine počinje 1. listopada i traje do 15. prosinca. Svi zainteresirani proizvođači još uvijek se mogu javiti u županijski Upravni odjel za gospodarstvo i more, savjetniku Čedi Vučkoviću na tel: 020/351-482, mob: 098/344—998 ili email: cedo.vuckovic@dnz.hr, koji će ih uputiti u detalje vezane za plasman mandarina i povezivanje s tržištem.

Povjerenstvo za mandarine još jednom je apeliralo na proizvođače da, prema njihovoj preporuci, sorte Ichimaru, Zorica rana i Iwasaki za koje je laboratorijskim provjerama potvrđeno da zadovoljavaju uvjete Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima, ne beru prije 20. rujna.

„Odgovornim ponašanjem spriječiti ćemo plasman ne uvjetne robe na tržište, u svrhu zaštite položaja proizvođača i cijene na tržištu“, poručili su iz Povjerenstva za mandarine DNŽ.