vijesti www.metkovic.hr

 Svjedočanstvo

Vilim Karlović - svjedočanstvo 'Put vjere i nade'

Metković, 14.2.2016. - U Pastoralnom centru Župe sv. Nikole u Metkoviću održano je svjedočanstvo Put vjere i nade u sklopu koje je predstavljena knjiga Preživio sam Vukovar i Ovčaru autora Vilima Karlovića. Moderator skupa bio je Marko Kravar, predsjednik Udruge Narenta u čijoj je organizaciji događaj priređen.

Sam autor Karlović za sebe kaže da je hrvatski branitelj, jedan je od sedmero preživjelih od ukupno 260 ljudi koji su odvedeni iz Vukovarske bolnice i pogubljeni na Ovčari. O tim događajima iz `91. napisao je u knjizi Preživio sam Vukovar i Ovčaru, svjedočanstvo u kojemu prenosi stradanje, patnju i žrtvu hrvatskoga naroda, ali isto tako govori o beskrajnoj Božjoj ljubavi, milosrđu i praštanju te, kako kaže, Božjem naumu koji je imao s njime. Na svoje preživljavanje gleda kao na priliku da svjedočenjem prenese istinu, bude glas vapaja svih stradalih iz Vukovara i s Ovčare te dodaje da je njegovo svjedočanstvo ujedno i povijesni dokument.

Svjestan koje teške emocije njegovo svjedočanstvo može izazvati kod čitatelja, napominje da je sadržaj knjige ujedno poziv na beskompromisno praštanje po uzoru na Isusa Krista koji poziva na praštanje neprijateljima jer samo u tome slučaju možemo biti sveti. Osim praštanja, Karlović poziva na poštivanje žrtve, iz iskustva govoreći o stradalima koji su u smrt otišli sveto, bez mržnje, psovke i najmanje ružne riječi, ponizno i šutke po uzoru na Spasitelja Isusa Krista. Kaže da to nije tipično ratno svjedočanstvo, već poruka vjere, nade i praštanja, dodajući da su svi stradali postali mučenici i pobjednici, a Hrvatska domovina i hrvatski narod samim su time uskrsnuli.

Karlović se nada da u ovom teškom i turobnom vremenu u našoj zemlji, ali i svijetu, možemo i trebamo sačuvati vrijednosti; Boga, milosrđe i molitvu. Naročitu potporu za svoje svjedočanstvo ima u svojoj obitelji kao glavnom stupu, osloncu u svemu dobrom i lošem, te zato hvali i slavi Boga.

Autor knjige i svjedok stradavanja u Domovinskom ratu Vilim Karlović, trenutno živi u Velikoj Gorici kao umirovljeni satnik, oženjen je i ponosan otac šestero djece te još ponosniji djed svojoj maloj unučici.