vijesti www.metkovic.hr

 Kultura

Sanacija akustične školjke i terase na ljetnoj sceni, novi reflektori u kazalištu

Metković, 28.4.2016. - U Ustanovi za kulturu i sport Metković pripremaju se radovi na sanaciji školjke nad pozornicom ljetnoga kazališta, čije je krovište toliko propalo da predstavlja sigurnosni problem, a nakon gotovo 40 godina modernizirat će se i rasvjeta u kazališnoj dvorani.

Jedna od stvari na koju su svi Metkovci ponosni, a stariji je se s nostalgijom sjećaju, ljetna je scena uz Neretvu na kojoj je odigrano bezbroj kazališnih predstava, odsvirano bezbroj koncerata, a statusnim simbolom Metkovića postala je u vrijeme „ljetnoga kina“. Rađena prema projektu poznatoga hrvatskog arhitekta Aleksandra Freudenreicha iz 1946., a odmah potom i izgrađena silnim zanosom mnogih Metkovaca, ljetnu je scenu unatoč povremenim parcijalnim sanacijama nakon gotovo 70 godina dokrajčio zub vremena.

Budući da se ovoga ljeta na njoj namjeravaju ponovno prikazivati filmove (već je nabavljeno posebno platno na napuhavanje), ali i izvoditi kazališne predstave i koncerti, UKS je unutar Programa investicijskih potpora Ministarstva kulture aplicirao na redovni natječaj za sanaciju akustične školjke i krovišta nad pozornicom te sanaciju terase pod kojom je prostorija za kinoprojektor. Bude li sve obavljeno navrijeme, možemo se nadati da se ovoga ljeta nakon dugo vremena na ljetnoj sceni ponovo počnu „vrtjeti“ filmovi. Naravno, u najsuvremenijoj digitalnoj tehnici i s vrhunskim ozvučenjem. To će sigurno obradovati mnoge starije, a nadamo se da će i mladi prihvatiti tu „novotariju“ u gradu, o kojoj su slušali priče svojih roditelja.

Isto tako, zatražena je pomoć za modernizaciju rasvjete u zatvorenoj kazališnoj dvorani. U planu je kupnja novih reflektora koji znatno štede energiju te novoga rasvjetnog pulta koji odgovara suvremenim zahtjevima upravljanja rasvjetom u kazalištima. Ministarstvo je za te radove i nabavu opreme izdvojilo 400 000 kuna, dok će se preostala sredstva do ukupne cijene investicije osigurati Gradskim proračunom te vlastitim sredstvima Ustanove. Osim toga, UKS je za svoje programe u kulturi na natječajima kod Ministarstva dobio 49 000 kuna.

Potporu je Ministarstvo dalo i KUD-u Metkovićkoji je za svoje programe dobio 135 000 kuna, od toga 105 000 za Smotru folklora Na Neretvu misečina pala.

Gradska knjižnica Metković, kao i do sada, novac dobiva za nabavu knjižne i neknjižne građe. Ove joj je godine odobreno 85 000 kuna.

Najmlađa kulturna ustanova u gradu, Prirodoslovni muzej Metković, za svoje je programe i nabavu opreme dobila također 85 000 kuna.

Premda ne spada pod gradsku domenu, jer mu je vlasnik država, spomenimo i Arheološki muzej Narona kojemu ja za razne programe Ministarstvo odobrilo 115 000 kuna.