vijesti www.metkovic.hr

 Kino

Gostovanje 'DokuMA Film Festivala' u Kinu Pobjeda

Metković, 1.6.2016. - U metkovskom Kinu Pobjeda u ponedjeljak je predstavljen međunarodni DokuMA Film Festival i to selekcijom ponajboljih kratkih dokumentarnih filmova s prošlogodišnjeg festivala.

Šteta je što publike nije bilo više jer su filmovi bili zanimljivi. „Kako učeniku mogu objasniti što je predikat kada na slici ne prepoznaje cvijet maka?“, pita se učitelj u animiranom dokumentarcu Predikat i mak, dok Ritam spavača govori o zaposlenicima na Transsibirskoj željeznici koji zbog teška posla pomišljaju na otkaz, ali i ih u tome sprečava ritam kotača koji im se uvukao pod kožu. Prikazan je i Moj najdraži j#beni mobitel, prošlogodišnji dobitnik nagrade publike, što nije ni čudo jer je tema opće poznata. Riječ je o „vezi“ tinejdžerice i njezina mobitela s kojim živi u virtualnom svijetu.

Publika je još mogla vidjeti filmove Britanci u Makarskoj i Posljednji galebovi, nastale prošle godine na DokuMA CrossBorder radionici.

Tajnik makarske Udruge DokuMA Josip Vujčić rekao nam je da je inicijativa za gostovanje u Metkoviću došla od Ivana Gluščevića, inače volontera Udruge DokuMA koju su krajem 2013. uz njega osnovali akademski redatelji Jadran Puharić, Kristina Kumrić i ilustratorica Maja Marković. Udruga promiče filmsku umjetnosti, kreira obrazovne i interaktivne sadržaja te širi kulturnu ponudu na našim prostorima.

Treći DokuMA Film Festival održavat će se u Makarskoj od danas do nedjelje i na njemu će biti prikazano 30 filmova, od toga 21 premijerno.