vijesti www.metkovic.hr

 Gradska uprava

Veleposlanica Makedonije u posjetu Metkoviću

Metković, 1.6.2016. - Njezina ekscelencija Daniela Karagjozoska, veleposlanica Republike Makedonije u Hrvatskoj, danas je posjetila naš grad i tom ju je prigodom primila gradonačelnica Katarina Ujdur sa svojim suradnicima.

Razgovaralo se o gospodarstvu, turizmu i kulturi kao mogućim poveznicama za buduću suradnju, kako na nacionalnoj, tako i na nama važnijoj lokalnoj razini. Veleposlanica Karagjozoska je istaknula da je Makedonija poljoprivredna zemlja, a neretvanski je kraj također poljoprivredno aktivan pa postoji mogućnost za suradnju i poboljšanje trgovine na obostrano zadovoljstvo.

– Nikada se ne zna gdje se sve može ostvariti gospodarstvena suradnja zato što je Makedonija jako napredovala i trenutno imamo mnogo toga što se prije nije proizvodilo. Na raspolaganju smo za sve opcije. Cestovna nepovezanost i skup avioprijevoz prepoznati su kao otegotne okolnosti za planove u turističkoj ponudi, ali budućom suradnjom bi se mogla pronaći rješenja kako to unaprijediti – rekla je veleposlanica Karagjozoska.

Veleposlanica je s gradonačelnicom u multimedijalnom prostoru Gradske knjižnice Metković održala radni sastanak s gospodarstvenicima s područja Metkovića. Pojasnila im je službenu korespondenciju među gospodarskim i državnim subjektima i pozvala je gospodarstvenike da joj se obrate za rješavanje mogućih problema i uspostavu što kvalitetnije suradnje.

Gradonačelnica Ujdur potvrdila je da postoji problem prometne povezanosti, ali se tijekom razgovora došlo do zaključka da se u turizmu i na poljoprivrednom planu može ostvariti dobra suradnja te da se svi mogući problemi trebaju prepoznati i premostiti. Nj. E. Karagjozoska predložila je održavanje gospodarskoga foruma, s čime se gradonačelnica Ujdur složila, a o vremenu održavanja naknadno će se dogovoriti.

Kako bi se ostvarila što bolja suradnja, predloženo je bratimljenje Metkovića sa jednim makedonskim gradom koji bude imao najviše dodirnih točaka na obostranu korist. Tu ideju o bratimljenju sa zadovoljstvom su prihvatile obje strane. Gradonačelnica Ujdur nakon sastanka pozvala je sve zainteresirane da osobno kontaktiraju veleposlanicu Karagjozosku i metkovsku Gradsku upravu kako bi se uspostavile veze i što skorije započela planirana suradnja.

Nakon obavljenih sastanaka i razgovora, veleposlanica Karagjozoska je s domaćinima posjetila Prirodoslovni muzej Metković i Arheološki muzej Narona u Vidu. Bila je to prigoda i da se upozna s neretvanskom gastronomijom, za koju vjerujemo da će je ubuduće upoznati sve više Makedonaca, koji se, također, imaju čime pohvaliti kada je gastronomija u pitanju.
J. Vučković