vijesti www.metkovic.hr

 Naši u svijetu

Mladen Bušić među dobitnicima Nagrade Grada Zagreba

Metković, 1.6.2016. - U povodu Dana Grada Zagreba, u Staroj gradskoj vijećnici na Gornjemu gradu održana je Svečana sjednica zagrebačke Gradske skupštine na kojoj je Istraživačkome timu Projekta Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba Klinike za očne bolesti Medicinskoga fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Kliničke bolnice Sveti Duh pod ravnanjem Mladena Bušića i Mirjane Bjeloš svečano uručena Nagrada Grada Zagreba.

Istraživački tim Klinike, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, te uz potporu Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, kroz tri je godine, od rujna 2011. do lipnja 2014. godine, u vrtićima Grada Zagreba proveo najveći svjetski projekt iz dječje oftalmologije, Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba, pod ravnanjem glavnog istraživača prof. dr. sc. Mladena Bušića, prim. dr. med. i izvršne voditeljice doc. dr. sc. Mirjane Bjeloš, dr. med. Projekt je obuhvatio oko 16.000 četverogodišnjaka u svih 60 vrtića u vlasništvu Grada Zagreba i 11 privatnih vrtića na preko 200 lokacija. Projekt ima na svjetskoj razini jedinstven protokol, registriran u najvećoj svjetskoj bazi kliničkih istraživanja, National Institute of Health, ClinicalTrials.gov Identifier NCT01430247. Time se Republika Hrvatska, tada samo svojom glavnim gradom, svrstala među tek desetak najrazvijenijih država svijeta koje imaju slične projekte pretežito na nacionalnoj razini.

Cilj Projekta bio je na znanstveno utemeljenim rezultatima ukazati na značajnost problema i uspješno rješavanje ambliopije u Zagrebu te predložiti univerzalni model koji bi bio u funkciji nacionalnoga skrininga. Bilo je to ujedno i prvo prospektivno istraživanje prevalencije ambliopije u Republici Hrvatskoj. Temeljem rezultata Projekta prevalencija ambliopije u Zagrebu je čak 8%, odnosno, prevedeno na cjelokupnu populaciju Republike Hrvatske, u njoj danas živi više od 300.000 slabovidnih osoba, koje to nisu trebale biti da su imale jednostavan skrining vidne oštrine u svome ranom djetinjstvu.

Vođeni idejom stvaranja zdravoga društva, te da se radi o pregledu s ciljem redukcije preventabilnog gubitka vida, Istraživački tim Klinike predložio je Ministarstvu zdravlja Republike Hrvatske univerzalni model koji bi bio u funkciji nacionalnogaskrininga. Temeljem navedenoga, Odlukom ministra zdravlja Republike Hrvatske od 1. lipnja 2015. godine probir na slabovidnost postao je obvezatan i dostupan svoj djeci Republike Hrvatske. Time je Projekt svojim rezultatima praktično svrstao Republiku Hrvatsku u sam svjetski vrh provođenja preventivne politike očuvanja zdravlja, ne samo djece već prospektivno i cjelokupne populacije.