vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Profesori zagrebačke V. gimnazije posjetili Metković

Metković, 5.6.2016. - Jučer su u posjet Metkoviću i dolini Neretve stigli profesori zagrebačke V. gimnazije na čelu s ravnateljem Petrom Mladinićem i u predvečernjim satima u Gimnaziji Metković posjetili svoje kolege s kojima su surađivali na Projektu IPAQ Peta na području matematike, fizike i informatike.

Zagrepčani su u Metković stigli nakon posjeta Stonu, a mi smo ih zatekli u razgledavanju Prirodoslovnoga muzeja Metković. U planu im je još posjet Arheološkome muzeju Narona u Vidu te vožnja neretvanskim lađama. Evo što nam je o tome rekao ravnatelj prof. Mladinić.

– Profesori naše škole koncem svake školske godine idu na dvodnevni izlet u neki kraj naše domovine. Jednom to bude more, a drugi put kontinent. Tako oni upoznaju svoju domovinu, ali i napune baterije pred naporan posao kao što je zaključivanje ocjena. Svi su se složili s idejom da ovoga puta to bude Ston i dolina Neretve. Moje kolege su oduševljene i to je ono što im ravnatelj treba pružiti jer želite li imati dobru školu morate imati dobre nastavnike.

Ja sam kao bivši rukometni sudac puno puta bio u Metkoviću i vidim veliki napredak. Ovaj muzej je svjetsko čudo. Njega bi, kao i sve ostale muzeje, trebala vidjeti sva djeca u Hrvatskoj, koja bi svoga školovanja trebali proći kroz sve hrvatske krajeve. Mislim pri tome na godišnje ekskurzije. Vidi se da je postav muzeja radila struka. Oduševio me je način kako je prikazan dolazak i odlazak ptica u dolinu Neretve, poput najave dolaska i polaska zrakoplova. Kada dijete to vidi, ostaje mu u trajnom sjećanju. Takve inovacije nama nedostaju u školstvu, a ne silno pamćenje podataka. Važno je kako se ti podatci predstave. Oduševljen sam i velikim interaktivnim videozidom. On bi se u kombinaciji s tabletima mogao koristiti u nastavi mnogih predmeta i tako bi se učenici rasteretili. O tome bi trebalo govoriti u reformi školstva.