vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Gradonačelnica primila pobjednički tim 'Prism Spectrum'

Metković, 9.6.2016. - Metkovska gradonačelnica Katarina Ujdur danas je primila članove tima Prism Spectrum koji je u jakoj konkurenciji na Natječaju Balon Stellar 2015./16. osvojio prvo mjesto i nagradu od 30 000 kuna.

Vjerojatno vam iz je uvodnoga dijela malo što jasno, no Prism Spectrum čine naši sugrađani koji se bave visokom tehnologijom. U gradonačelničinom uredu našli su se Josip Tošić i Vlaho Matić, do prije godinu dana učenici Srednje škole Metković, Lovre Rado, vanjski suradnik na projektu zadužen za web-dizajn i profesor elektrotehnike u SŠ Metković Josip Tošić. Nedostajali su članovi tima Josip Krešić i Nikola Marević.

Oni su se šk. god. 2014./15. prijavili na Natječaj neprofitne Udruge Stellar, no kako je sve zbog financijskih problema zastalo, tako je Natječaj je okončan tek 25. svibnja ove godine. Metkovski tim Prism Spectrum prvo je mjesto osvojio radom Promjena pogo oscilacija rezonantnog sustava pod utjecajem promjenjivih atmosferskih uvjeta koji su nazvali Daedalus. Ukratko, oprema koju su projektirali i proizveli članovi tima Prism Spectrum dignuta je meteorološkim balonom s opremama drugih natjecatelja na visinu iznad 32 km i tijekom uspinjanja obavljena su određena mjerenja, na osnovu kojih je trebalo napisati stručni rad. O detaljima uskoro, a spomenimo da su učenici Srednje škole Metković iza sebe ostavili kolege iz puno većih srednjih tehničkih škola te pokazali da ne treba živjeti u velikoj sredini da bi se bilo uspješnim. Čestitamo!