vijesti www.metkovic.hr

 Poljoprivreda

Predavanje na temu 'Certificiranje neretvanske mandarine zaštićene oznakom izvornosti

Metković, 14.6.2016. - Sutra, 15. lipnja u 19 sati u Hotelu Merlot u Opuzenu održat će se predavanje na kojemu će svi zainteresirani moći saznati kako uspješno proći postupak certificiranja i dobivanja markica za označavanje mandarina zaštićenom oznakom Neretvanska mandarina.

Današnje tržište prehrambenih proizvoda karakterizira ogromna konkurencija uslijed lake dostupnosti istih ili sličnih proizvoda proizvedenih u raznim dijelovima svijeta. Da bi se opstalo na takvom tržištu potrebno se na neki način diferencirati od konkurentskih proizvoda tj. proizvođača. To se može postići na dva načina, ili sveprisutnošću velikim količinom tj. niskim cijenama ili specifičnom kvalitetom. Neretvanska mandarina cjenovno ne može konkurirati velikim proizvođačima te nam predstoji rad na podizanju kvalitete pakiranjem, reklamiranjem, prezentiranjem i certificiranjem oznake izvornosti.

Prvoga svibnja 2015. godine Europska komisija zaštitila je neretvansku mandarinu na europskoj razini, čime je priznala njezinu posebnost u odnosu na mandarine proizvedene u drugim europskim zemljama (Španjolska, Italija, Grčka, Turska i slično). To je kruna višegodišnjih aktivnosti u kojima su sudjelovali mnogi stručnjaci iz raznih znanstvenih institucija iz Hrvatske i inozemstva. Prva faza zaštite neretvanske mandarine završava postupkom certifikacije, tj. provjere sukladnosti sa specifikacijom proizvoda, nakon čega svi certificirani proizvođači i otkupljivači imaju pravo na svoj proizvod staviti jedinstvenu oznaku kao jamac kvalitete, tj. posebnosti. Tim procesima neretvanska mandarina staje uz bok ostalim certificiranim proizvodima u Republici Hrvatskoj i Europi kao što su: istarsko maslinovo ulje, poljički soparnik, baranjski kulen, dalmatinski pršut, talijanski sir Grana Padano i sličnima.

 

Predavači u Hotelu Merlot bit će:

Ana Marušić Lisac, direktorica i vlasnica certifikacijske kuće Biotechnicom – govorit će o tehnici kontrole pri certifikaciji i kriterijima koje je potreban zadovoljiti da za uspješnu certifikaciju.

Melanija Milić, direktorica županijske razvojne agencije – govorit će o mjerama ruralnog razvoja iz kojih se mogu financirati aktivnosti brendiranja i certificiranja zaštićenih poljoprivrednih proizvoda.

Dragan Crnomarković, direktor Agrofructusa d.o.o. Opuzen – govorit će o kriterijima koje Neretvanska mandarina mora ispuniti prema specifikaciji te tržištu zaštićenih proizvoda.

Josip Tutavac, konzultant – govorit će o nužnosti pozicioniranja na osnovu diferencijacije poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na globalnom svjetskom tržištu te oznakama izvornosti i zemljopisnog podrijetla kao dodanoj vrijednosti poljoprivrednim proizvodima.