vijesti www.metkovic.hr

 Manifestacije

Metkovsko ljeto 2016. otvaraju Klapa 'Sv. Juraj' i Orkestar Hrvatske ratne mornarice

Metković, 15.6.2016. - Povodom Dana državnosti u Gradskom parku će u četvrtak, 23. lipnja nastupiti Klapa Hrvatske ratne mornarice Sv. Juraj i Orkestar Hrvatske ratne mornarice. Koncert počinje u 21 sat i njime će se otvoriti ovogodišnje Metkovsko ljeto.
 

KLAPA HRVATSKE RATNE MORNARICE"SVETI JURAJ"

Klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj" osnovana je 12. siječnja 2001. godine u Raketnoj bazi HRM-a u Žrnovnici na inicijativu monsinjora Josipa Šantića generalnog vikara Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj i nekolicine časnika i dočasnika zaljubljenika klapske pjesme, a s ciljem predstavljanja Oružanih snaga RH na međunarodnom susretu vojski svijeta u Lourdesu.
Klapa danasdjeluje u sklopu Orkestra oružanih snaga Republike Hrvatske i prvenstveno je obilježava koncertna aktivnost i angažiranost na brojnim protokolarnim zadaćama MORH-a, državnih institucija Republike Hrvatske, kulturnih manifestacija, Katoličke crkve u Hrvata, braniteljskih udruga itd.
Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada državnih i crkvenih institucija, udruga proizašlih iz domovinskog rata i drugih.

Od mnogih nastupa izvan domovine (Italija, Njemačka, Poljska, Belgija, Mađarska, Francuska, Austrija, Slovenija, BiH, Crna Gora, Kina) izdvajamo nastup klape u NATO bazi u Monsu i u Bruxellesu u centru zapovjedništva za Europu, te nastup na 11. europskom festivalu muških komornih zborova koji se održao u Mađarskoj u Pećuhu.
U suradnji sa Hrvatskom maticom iseljenika klapa "Sveti Juraj"-HRM je bila domaćin Prvog susreta klapa hrvatskog iseljeništva u domovini koji je održan u Kaštel Starom 1. srpnja 2006. i na kojem su nazočile klape hrvatskog iseljeništva iz čitavog svijeta, a kao poseban gost sudjelovala je na svečanom koncertu Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2007. u KD "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu.
Zajedno s najpoznatijim hrvatskim klapama, klapa „Sveti Juraj“ je sudionik brojnih klapskih spektakl-koncerta kao što su Klape u areni 2007. i 2008., Klape na Višnjiku u Zadru 2009., Klape na Poljudu 2010., klape u Ljubljani (Stožice 2011. i 2012.), klape u Varaždinu, klape u Zagrebu (Dom sportova) i klape u Dubrovniku. Povodom ulaska Republike Hrvatske u članstvo Europske unije 1. srpnja 2013., klapa Sveti Juraj je nastupila na svečanosti podizanja hrvatskog stijega ispred zgrade Europskog parlamenta u Strasbourgu, kao i na svečanosti u Vijeću Europe u Bruxellesu.

Pjevači klape "Sveti Juraj"- HRM su: Hrvoslav Kužić, Marko Bralić, Domagoj Žanić, Darko Tranfić, Ivica Kuzmanić, Bruno Andrić, Goran Bralić, Jakov Šegvić i Ignacio Tranfić, a umjetnički voditelj je prof. Mario Božić.


 

ORKESTAR HRVATSKE RATNE MORNARICE

Orkestar Hrvatske ratne mornarice osnovan je 1991. godine u Splitu i baštinik je stoljetne tradicije puhačkih orkestara na širem dalmatinskom području. Utemeljen u danima Domovinskog rata, kako bi u skladu s okolnostima pridonio identitetu i profiliranju svih pozitivnih i humanih težnji, izrastao je u istaknutog promicatelja kulturnog života sredine u kojoj je ponikao.

U svojim prvim godinama djeluje u formi simfonijskog puhačkog orkestra, kojim su ravnali priznati hrvatski dirigenti (P. Dešpalj, L. Voltolini, M. Tarbuk, E. Mičić, H. Zlodre, I. Lipanović, D. Marušić), a ostvarene su i brojne suradnje s najistaknutijim vokalnim i instrumentalnim solistima, komornim ansamblima, vokalnim sastavima i zborovima.

Od 2008. godine Orkestar HRM djeluje u sastavu Orkestra OSRH. Zbog smanjenja broja glazbenika, Orkestar danas u koncertnim prilikama djeluje u formi plesnog orkestra i/ili big banda, a u protokolarnim i promenadnim prilikama nastupa u klasičnom marching band sastavu. Iako su na repertoaru različiti glazbeni žanrovi, Orkestar je najčvršće vezan uz hrvatsku glazbenu baštinu, poglavito onu dalmatinske provenijencije. Stotine ostvarenih koncerata i ne manje drugih izvedaba svjedoče o reputaciji ansambla i daju čvrsta jamstva i nedvojbeno povjerenje u budućnost ovog elitnog glazbenog tijela.

Zapovjednik Orkestra HRM je satnik Davor Lozić, a dirigent mo. Tonći Ćićerić.