vijesti www.metkovic.hr

 Gradska uprava

Gradonačelnica primila kćer poznatoga američkog vinara

Metković, 17.6.2016. - Gradonačelnica Katarina Ujdur danas je u prostorijama Gradske knjižnice Metković primila gđu Violetu Grgich, koja je u Hrvatsku stigla u pratnji supruga i sina te najboljih američkih distributera poznatih vina Grgich Hills.

Gđa Grgich kći je američkoga vinara Mikea Grgicha (Miljenka Grgića), rođenoga Desanca koji je dio svoga školovanja proveo u Metkoviću. Nakon završenoga studija na Sveučilištu u Zagrebu otisnuo se u Kaliforniju i tamo postao najpoznatijim vinarom.

Uz riječi dobrodošlice, gradonačelnica Ujdur gostima je darovala kvalitetna domaća vina te turističku monografiju Metkovića. Nije propustila spomenuti da je bila u Kaliforniji, gdje ima tetu koja je svojedobno radila baš za tvtrku Grgich Hills Esatate. Mi napominjemo da je u toj tvrtki visoko pozicioniran naš bivši sugrađanin Ivo Iško Jeramaz, čija je kći Maja nakon studija postala članicom tvrtkina kušačkoga tima.

Gđa Grgich nije krila zadovoljstvo što je došla u rodni kraj svoga oca i rekla je da će sigurno ponovno doći. Gradonačelnici je darovala knjigu svojega oca Čaša puna čuda, autobiografske memoare o njegovu životu i uspjehu, objavljenu na njegov 93. rođendan. Vjerujemo da vam je, u vrijeme lako dostupnih informacija, poznata priča o u uspjehu Miljenka Grgića koji je počeo kada su njegova kalifornijska vina pobijedila francuska na izložbi u – Parizu.

Gosti su razgledali i postav Prirodoslovnoga muzeja Metković, a potom ih je čekao izlet lađama u organizaciji Restorana Villa Neretva.

 

Još je jedan Desanac ostvario svjetski uspjeh

Osim Miljenka Grgića, čije je ostvarenje američkoga sna većini poznato, još je jedan Desanac (po majci, a po ocu Borovčanin) stekao svjetsku slavu. Riječ je o Victoru Grinichu (Viktoru Grgurinoviću), koji je s nobelovcem Shockleyem surađivao na otkriću tranzistora, izuma koji je promijenio svijet i zapravo je osnova svih telekomunikacijskih i inih čuda kojima smo danas okruženi i bez kojih „ne možemo“.

Victorovi su roditelji iz doline Neretve iselili u SAD pa je on rođen u Aberdeenu. Tijekom II. svj. rata služio je u mornarici, a nakon toga prezime mijenja u Grinich jer je Grgurinović Amerikancima bilo nemoguće izgovoriti. Bio je pionir industrije poluvodiča, ali nezadovoljan suradnjom sa Shockleyem s osmoricom znanstvenika odmeće se od njega (jedan od njih je bio i osnivač Intela Robert Noyce). Sa svojim je suradnicima osnovao tvrtku Fairchild Semiconductor koja je proizvela prvi komercijalno upotrebljiv integrirani krug, prethodnik suvremenoga računalnog čipa. Victor Grinich umro je 2000. godine, o čemu smo na ovim stranicama pisali, ali tada još nismo imali napravljenu bazu podataka s vijestima.

Spomenimo na kraju da je Victor Grinich bio prvi rođak našemu Blagotvoru Grgurinoviću.