vijesti www.metkovic.hr

 Predstavljanje knjige

'Druga strana rijeke' Tonće Anković

Metković, 19.6.2016. - Ogranak Matice hrvatske u Metkoviću sinoć je u Galeriji metkovskoga GKS-a upriličio predstavljanje knjige Druga strana rijeke, autorice Tonće Anković.

Nakon što je predsjednik ogranka MH prof. Božidar Lovrić pozdravio nazočne i predstavio goste, prof. dr. sc. Ivan Bošković s književnog je stajališta izložio svoje viđenje i dojam o knjizi, dok je glumac Belmondo Miliša iz nje pročitao nekoliko ulomaka. Autorica nam je rekla da knjigom htjela napraviti presjek razdoblja od 200 godina, točnije, od 1820-ih do danas. Knjiga govori o trima ženskim osobama koje slijedom društvenih promjena pripadaju različitim političkim ideologijama te tijekom vremena preispituju svoje uloge u društvu i vlastiti identitet. Druga strana rijeke daje uvid u to kako pojedinci, ali i društvo u cjelini pod utjecajem političkih previranja ulaze u sukobe, pomirbu i suradnju. Knjiga je napisana na skoro 600 stranica, za što autorica kaže da ih je u početku bilo još više, ali ih je prije objavljivanja djela ipak reducirala radi lakšega čitanja.

O trenutnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj gđa Anković je rekla da to što se sada događa treba biti korak ka pozitivnim promjenama, tako da pojedinci trebaju izuzeti vlastiti interes pa u svrhu društvenoga boljitka politički djelovati na altruističan način. – Povijest je pokazala da je sve suprotno tome unaprijed osuđeno na propast. Treba se prestati osvrtati na povijest i okrenuti se prema budućnosti – zaključila je autorica Tonća Anković.
J. Vučković