vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Županijski stručni skup 'Istraživački usmjerena nastava'

Metković, 23.6.2016. - Agencija za odgoj i obrazovanje prošli je tjedan u metkovskome GKS-u organizirala stručni skup učitelja razredne nastave na temu Istraživački usmjerena nastava na kojemu su se okupili učitelji iz Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije.

Uz višu savjetnicu za razrednu nastavu Ines Blažević, predavači su bili profesor fizike Željan Kutleša, viša savjetnica za fiziku i tehničku kulturu Ivana Katavić i učitelj razredne nastave Siniša Lučić Lavčević. Gđa Blažević nam je rekla da su ovakvi skupovi za učitelje razredne nastave od velike važnosti. Koristi se razdoblje kada su učenici na odmoru kako bi se unaprijedio plan i provedba izvođenja nastave, tijekom koje bi učenici na jedan drugačiji i interaktivni način naučili više.

Istraživački usmjerena nastava najprirodnija je učenicima mlađe dobi jer su tada intenzivno zaigrani i znatiželjni. Ovakvim skupovima nastoji se odgovoriti na sva pitanja koja muče učitelje te im se nastoji poboljšati pristup učenicima tijekom razredne nastave, a rezultati su više nego pozitivni. Povratne informacije koje Agencija za odgoj i obrazovanje prima iz škola pokazatelj su da takav oblik interakcije s učenicima poboljšava njihovu koncentraciju i želju za učenjem uz veću količinu usvojenoga gradiva. Gđa Blažević nam je rekla i to da su metkovske osnovne škole iz perspektive Agencije dobar primjer toga principa u osnovnoškolskom obrazovanju te da s djelatnicima naših škola rado surađuju na obostrano zadovoljstvo.