vijesti www.metkovic.hr

 Obrana od poplave

Konačno konkretan dogovor o gradnji nasipa na bh. strani

Metković, 24.6.2016. - Danas su se u prostorijama Gradske knjižnice sastali predstavnici Grada Metkovića i Hrvatskih voda s predstavnicima Općine Čapljina i Agencije za vodno područje Jadranskoga mora iz Mostara, kako bi se utvrdilo u kojoj je fazi provedba Projekta izgradnje nasipa na području Gabele Polja te dogovorilo da se nastavak potrebnih predradnji podigne na što višu razinu.

Gradonačelnica Metkovića Katarina Ujdur rekla je da je sustav obrane od poplave desne strane Metkovića uglavnom gotov, ali da bi u slučaju poplave ulicom Marka Marulića trebalo postaviti pomične pregrade i tako na vrlo nezgodan način dodatno odijeliti prekogranične susjede. Stoga je Gradu Metkoviću u interesu da se i dionica nasipa na bh. strani što prije završi.

Fani Bojanić, zamjenica generalnoga direktora Hrvatskih voda, rekla je da je od 2010. nepotrebno izgubljeno vrijeme kada je u pitanju izgradnja nasipa na bh. strani, ali da je ona sada s hrvatske strane zadužena za provedbu Projekta te da će nastojati da se suradnja dviju strana intenzivira kako bi se odmah krenulo s izradom Idejnoga i Glavnoga projekta te raspisao natječaj za izvođača. Rekla je da na sastanak nije došla utvrditi tko je i koliko kriv za kašnjenje, nego da se stvari konačno pokrenu s mrtve točke. Bojanić je naglasila da su na području Grada Metkovića u tijeku i drugi projekti, poput sustava oborinske odvodnje i odvodnje otpadnih voda te pročistač na Duvratu, ali da bi ti sustavi mogli funkcionirati nužan je završetak Projekta obrane od poplava i na hrvatskoj i na bosanskohercegovačkoj strani. Na njezino pitanje je li Općina Čapljina riješila imovinsko-pravne odnose na trasi nasipa, načelnik Općine Smiljan Vidić je rekao da većinom jest, ali da je njima problem bio što je tek koncem prošle, odnosno početkom ove godine potpisan Ugovor o financiranju radova između Hrvatskih voda i Općine Čapljina. Rekao je da se tek tada stvorio pravni okvir za nastavak predradnji na izgradnji nasipa.

Obje su strane zaključile da treba učiniti sve kako bi radovi krenuli što prije. Stoga je osnovano Povjerenstvo od dvaju članova iz Bosne i Hercegovine i jednoga člana Hrvatskih voda. Ako bi ubuduće sve išlo prema zacrtanom planu te natječaji za izradu Projektne dokumentaciju i izvođača radova prođu bez problema, radovi bi mogli početi u 2018. godini.