vijesti www.metkovic.hr

 Policija

Svečano otvorena obnovljena zgrada PGP Metković

Metković, 4.7.2016. - Tehnički ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić danas je u Metkoviću otvorio novouređenu zgradu Postaje granične policije Metković, u koju je uloženo 8,6 milijuna kuna dobivenih putem tzv. schengenskog instrumenta.

Nakon što je zapovjednik PGP Metković Zoran Pulić podnio prijavak ministru Orepiću, on je obavio pregled svečanoga policijskog postroja. Ceremonija otvorenja započela je državnom himnom, koju je odsvirala Gradska glazba Metković, te minutom šutnje za branitelje poginule u Domovinskome ratu.

Skupu se prva obratila gradonačelnica Metkovića Katarina Ujdur, koja je na svečanost došla u pratnji zamjenika Nikole Grmoje. Ona je rekla da otvaranjem nove zgrade nije samo dobila pogranična policija nego i da je Metković na ulazu u grad dobio lijepo uređen prostor.

Vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan rekao je da je prije četrdesetak godina, služeći u Župi sv. Nikole Biskupa na desnoj strani grada, često dolazio u tu, danas obnovljenu, zgradu. – No, bila su to neka druga vremena i stoga mi je danas čast što ću je baš ja blagosloviti – rekao je mons. Bogdan prije blagoslova, nakon čega je zapovjedniku Puliću darovao Bibliju i križ.

Kroz novouređene prostore PGP Metković ministra i goste je proveo zapovjednik Pulić, ističući da je PGP Metković danas najveća i najopremljenija postaja granične policije u Hrvatskoj. Za 309 policijskih službenika na raspolaganju su 24 uredske prostorije, dva apartmana, trim-kabinet, polivalentne dvorane, garderoba i praonica. Za privremeni smještaj stranih državljana tu su četiri sobe s po 10 kreveta.

Najviše je zanimanja izazvala prostorija za nadzor devet graničnih prijelaza, šest stalnih i tri pogranična. Zapovjednik Pulić je pokazao i kako funkcionira video-nadzor u Ulici Marka Marulića, oko kojega je bilo dosta prijepora. Sustav je podešen tako da nadzire samu ulicu, dok su kuće i okućnice zatamnjene.

Svoje zadovoljstvo nije krio ni pomoćnik glavnoga ravnatelja policije i načelnik Uprave za granicu Zlatko Sokolar. – Najveća i najopremljenija granična postaja spremna je za nadzor državne granice u ovom pograničnom dijelu – rekao je.

Što se tiče Policijske postaje Metković ona će do daljnjega biti u prostoru Opuzenke, a preseljenjem pravosudnih tijela u novouređeni prostor u Hebrangovoj, ona će prijeći u današnju zgradu Općinskoga suda u Ulici don Radovana Jerkovića. Nadamo se da će to biti što prije, kako zbog samih građana, tako i zbog policijskih službenika koji tamo rade u skučenu prostoru.